Dit staat er nog te gebeuren op de transfermarkt in Nederland

27 januari 2020, 22:22

De laatste transferweek is ingegaan. Nederlandse clubs hebben nog enkele dagen om de laatste versterkingen af te ronden. Bijna overal staat nog wel iets te gebeuren, al zijn er ook een paar clubs die hopen dat het juist rustig blijft en dus hun sterspelers kunnen behouden. FCUpdate.nl zet de in- én uitgaande transfers die (mogelijk) op de rol staan, op een rijtje in deel I. 

Ajax

De komst van Ryan Babel – en het daardoor verhuren van Noa Lang – lijkt het enige noemenswaardige dat er in deze transferperiode in Amsterdam gebeurt. Een vervanger voor Daley Blind komt er sowieso niet (meer), zo liet Erik ten Hag al snel doorschemeren. Dat de oefenmeester een vinger in de transferpap heeft, is inmiddels wel duidelijk: veel clubs wilden Razvan Marin huren, maar de oefenmeester ging daar hoogstpersoonlijk voor liggen. Pechvogel Hassane Bandé is nog verhuurd aan het Zwitserse FC Thun en het is niet uitgesloten dat er nog enkele talenten bij gebrek aan speeltijd (tijdelijk) vertrekken. Zeker is dat Ajax alleen zelf nog actief wordt bij absolute buitenkansjes, mede vanwege de blessure van Hakim Ziyech.

{image[339310][right-half][]}AZ

Voor de transferperiode goed en wel op stoom kwam, was Max Huiberts al uitgewinkeld. Hakon Evjen werd al in september gepresenteerd, terwijl verrassing Ramon Leeuwin begin januari overkwam, keurig voor het trainingskamp. Net als op het veld hebben de Alkmaarders hun zaken goed op orde, te meer omdat smaakmakers Calvin Stengs en Myron Boadu duidelijk maakten niet te vertrekken in de winter. Voor Thomas Ouwejan is belangstelling, maar ondanks zijn rol op het tweede plan mag hij – anders dan de overbodige Fred Friday, Tijjani Reijnders en Bjørn Johnsen die reeds vertrokken – niet verkassen. Zeker niet naar een club in Nederland. Behalve de revaliderende Albert Gudmundsson en enkele talenten zullen er geen spelers meer bijkomen in Alkmaar, wel wordt de koopoptie van huurling Yuki Sugawara normaliter snel gelicht.

Feyenoord

Yassin Ayoub (Panathinaikos), Kenneth Vermeer (Los Angeles FC) en Liam Kelly (Oxford United) liet Feyenoord deze winter gaan om financiële speelruimte te creëren, al gaat het sterke gerucht dat Kelly nog wel zijn volledige salaris ontvangt. Alles om trainer Dick Advocaat zijn aanvallende versterking te geven in de persoon van Róbert Bozeník, die maandag officieel zijn handtekening zette onder een contract dat hem tot 2024 in De Kuip houdt. Eerder waren Jeremain Lens (Besiktas) en Aleksandr Kokorin (Zenit) ook in beeld, maar zij waren om wisselende redenen onhaalbaar. Uitgewinkeld zijn de Rotterdammers nog niet: mede omdat Wouter Burger ervaring op doet bij Excelsior moet er nog een middenvelder bijkomen. Voor die vacature is Feyenoord dicht bij de komst van Oguzhan Özyakup. De geboren Zaandammer zal gehuurd moeten worden van Besiktas.

Willem II

Niet alleen op het veld, maar ook buiten de lijnen heerst er rust bij Willem II. De groep zit goed in elkaar en het is dan ook niet de verwachting dat er nog veel gaat gebeuren bij de ploeg van Adrie Koster, die afscheid nam van de overbodige Justin Ogenia en Jhonny Quiñonez. Het deed eerder deze maand al zaken door smaakmaker Trésor Ndayishimiye definitief over te nemen van NEC. Daarnaast haalde het voor op het middenveld nog een Duitse versterking in de persoon van Görkem Saglam. Hij tekende een contract van 2,5 jaar en zodoende speelt Willem II al in op het aanstaande vertrek van Poll Llonch. De Spanjaard stond deze winter voor een transfer naar Girona, maar besloot uiteindelijk om hiervan af te zien. Een vertrek in de zomer lijkt daarom een reële optie, waardoor de Tilburgers er tijdig bij zijn. 

{image[339208][left-half][]}PSV

Met Jeroen Zoet (verhuurd aan FC Utrecht) deed PSV de meest verrassende transfer van deze winterstop, met Toni Lato (terug naar Valencia) de minst verrassende. Toch is het tweetal transfers slechts stilte voor de storm in Eindhoven, zo is de verwachting. Steven Bergwijn staat namelijk voor een overgang naar Tottenham Hotspur, waar naar verluidt ruim dertig miljoen euro mee gemoeid gaat zijn. De fel bekritiseerde John de Jong haalt in elk geval nog een linksback binnen en dat lijkt, anders dan heel januari leek, Patrick van Aanholt (Crystal Palace) te worden. Dus niet toptarget Ricardo Rodriguez (AC Milan) of Thomas Ouwejan (AZ). Als het aan Ernest Faber ligt, komt er overigens nog meer bij dan alleen een linksachter: de coach mist 'leiderschap en ervaring' in zijn selectie en ook scorend vermogen. Komt er nog een aanvallende versterking als Bergwijn vertrekt? Verder staat Érick Gutiérrez nog in de vermeende belangstelling van buitenlandse clubs en is het ook niet uitgesloten dat de komende zomer transfervrije Gastón Pereiro nog een andere club vindt - ondanks dat een eerder overstap naar FC Cincinnati misliep. 

Vitesse

Als het ergens rustig is geweest op het gebied transfers, dan is het bij Vitesse. Keisuke Honda zag na het vertrek van Leonid Slutsky de bui wel hangen en vertrok, net als de geen perspectief hebbende Oussama Darfalou (verhuurd aan VVV-Venlo). De Arnhemmers proberen vooral de boel bij elkaar te houden, aangezien Bryan Linssen en Tim Matavz een aflopend contract hebben komende zomer en vooral laatstgenoemde aan de MLS wordt gelinkt. Met Sondre Tronstad, op hem hadden ze al sinds begin januari een oogje, werd er nog wel een optie toegevoegd aan het dunbezette middenveld, waardoor Edward Sturing tevreden kan zijn over zijn selectie. 

FC Utrecht

Met de komst van Jeroen Zoet (voor de geblesseerde Maarten Paes) en aanvalsimpuls Kristoffer Peterson haalden de Domstedelingen na de grote zomeraankopen opnieuw grote namen naar FC Utrecht. Trainer John van den Brom kondigde al aan er graag wat bij te willen en deed dat opnieuw na de zware blessure van Willem Janssen. Om hem te vervangen gaat Jordy Zuidam vermoedelijk wederom de markt op voor een verdediger. Het is niet uitgesloten dat goede spelers zonder perspectief, zoals Rico Strieder, Patrick Joosten en Giovanni Troupée al deden, willen vertrekken. Denk bijvoorbeeld aan routiniers Urby Emanuelson - die de laatste weken juist weer even speelt - of doelman David Jensen… 

{image[339161][left-half][]}FC Groningen

FC Groningen zag met spits Charlison Benschop en linksback Amir Absalem twee spelers vertrekken. De spoeling wordt in deze twee linies daardoor wel erg dun - Michael Breij vertrok, maar was al overbodig. Vooral in de laatste linie kent de club problemen, omdat Samir Memisevic (voor hem was AEK Athene in de markt) en Ko Itakura ook nog eens niet volledig fit zijn. Aanvoerder Mike te Wierik beschikt over een aflopend contract en werd al meermaals in verband gebracht met een transfer, terwijl ook Django Warmerdam transafervrij op weg naar FC Utrecht is. Dat Görkem Can (19) werd overgenomen van Schalke 04, is dan ook niet verrassend. Hij is vooral een aanwinst voor te toekomst In de voorste linie is de situatie overigens niet veel beter. Vleugelaanvallers Gabriel Gudmundsson en Mo El Hankouri zijn geblesseerd, waardoor Danny Buijs op deze positie noodgedwongen op jeugdspelers is aangewezen. Het is gezien de situatie dan ook niet ondenkbaar dat FC Groningen zich deze transferwindow nog gaat versterken. Voormalig Excelsior-spits Dennis Eckert werd al wel aan de Trots van het Noorden gelinkt, toch is het relatief stil bij de club. Ook rondom de talentvolle doelman Jan Hoekstra. De 21-jarige sluitpost mag elders ervaring opdoen.

SC Heerenveen

Een extra spits had de prioriteit voor sc Heerenveen en die werd in december al gecontracteerd. Runar Espejord moet de strijd aangaan met Jens Ogdaard, voor wie in de eerste seizoenshelft geen goed alternatief was. Daarmee is Heerenveen grotendeels klaar. Misschien dat technisch manager Gerry Hamstra nog een vervanger aantrekt voor de vertrokken Anders Dreyer. Maar die kans lijkt inmiddels klein te zijn. Noa Lang scheen in beeld te zijn geweest om de vleugelpositie te versterken, maar de Ajacied vond tijdelijk onderdak bij FC Twente. Heerenveen zag naast Dreyer ook de overbodige Nemanja Mihajlovic vertrekken. Verder staan Anders Skovgaard en Emil Fredriksen (huur) op de nominatie voor een vertrek. Begin deze transferperiode kwam ook nog de belangstelling van Norwich City voor Sven Botman aan het licht. Sindsdien is het rustig gebleven rondom de Ajax-huurling en lijkt hij het seizoen dus 'gewoon' in Friesland af te maken.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen