Opvallend: verbannen Rusland doet last-minute bod op EK 2028

23 maart 2022, 16:02   Bijgewerkt: 23 maart 2022, 16:27

Het is nog niet zeker dat het EK van 2028 naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland gaat. Daar leek het wel op, omdat die landen kort voor de deadline als enige een bod hadden uitgebracht. Op de valreep komt daar echter een opvallende concurrent bij: het door de UEFA en FIFA verbannen Rusland.

Dat is opmerkelijk, omdat het land vanwege de oorlog in Oekraïne momenteel hard gestraft is door de twee voetbalbonden. De straf houdt onder meer in dat Russische clubs en nationale elftallen niet mogen deelnemen aan internationale toernooien. Zo zou Rusland aanvankelijk deze week een play-offwedstrijd spelen om in de race te blijven voor het WK van dit najaar, maar is het ticket voor de beslissende kwalificatieronde automatisch naar Polen gegaan.

Dat weerhield de Russen er dus echter niet van om een bod uit te brengen op het EK van 2028 - evenals het EK van 2032. Dat kondigde de Russische voetbalbond RFU woensdag aan. Net als het nieuws zelf is ook de timing van die mededeling zeer opvallend. Nog dezelfde dag om 22:00 uur is namelijk de deadline voor het indienen van een bod op het EK van 2028. De UEFA zou al op de hoogte zijn van het plan van Rusland.

Tot dit moment leek het er zeer op dat Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Ierland gezamenlijk het toernooi zouden mogen organiseren. Zij hadden zich als enige officieel gemeld, tot nu dus. Op 7 april zal de UEFA bekendmaken welk land het EK mag organiseren. De gastheer heeft vervolgens tot het einde van het huidige kalenderjaar om alle seinen op groen te krijgen. 

Lees ook: 'Zo goed als zeker: vijftal landen mag EK 2028 organiseren'

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen