Marokko en belangrijke Ziyech als groepswinnaar naar laatste zestien

1 december 2022, 17:55

Marokko heeft zich donderdagavond als winnaar van groep F verzekerd van een plek bij de laatste zestien van dit WK. Vier dagen na de knappe overwinning op België waren de Marokkanen ook te sterk voor Canada: 1-2. Daarmee eindigen de Canadezen op nul punten, terwijl Marokko zich kan opmaken voor het achtste finaleduel met de nummer twee van groep E.

Canada was misschien wel dé verrassing van de eerste speelronde. De Noord-Amerikanen maakten veel indruk in hun eerste groepswedstrijd tegen België, maar vergaten zichzelf te belonen en bleven daardoor met lege handen achter. Tegen Kroatië schoot Canada uit de startblokken en kwam het razendsnel op voorsprong. Een goed resultaat zat er echter niet in: de Kroaten bleken toch een paar maatjes te groot (1-4), waardoor Canada na twee wedstrijden al uitgespeeld was.

De Noord-Amerikanen hoopten hun tweede WK ooit natuurlijk goed af te sluiten. Maar tegen Marokko ging het al vroeg mis. Doelman Milan Borjan tikte de bal na vier minuten zomaar in de voeten van Hakim Ziyech, die je zo'n kans natuurlijk niet moet geven. De oud-speler van sc Heerenveen, FC Twente en Ajax toonde maar weer eens dat hij beschikt over een fijne traptechniek en bezorgde zijn land een vroege voorsprong. Marokko had de smaak goed te pakken – niet gek na de overwinning op België – en verdubbelde in de 23e minuut de score. Youssef En-Nesyri liet Borjan kansloos met een harde schuiver.

Bekijk ook: Marokko schiet uit de startblokken: Ziyech opnieuw trefzeker

Canada had echter geen zin in een afstraffing en knokte zich terug. Daarbij had het wel de hulp van Marokko nodig: Nayef Aguerd verschalkte vlak voor rust zijn eigen doelman. Daarmee was de spanning terug. Bij een overwinning was Marokko zeker geplaatst voor de volgende ronde. Maar wie dacht dat de Marokkanen in de tweede helft nadrukkelijk op jacht zouden gaan naar de derde treffer, kwamen bedrogen uit. Marokko kwam na de pauze een stuk minder voor de dag. Het Noord-Afrikaanse land liet Canada meer en meer komen en dat moest het bijna bekopen met de gelijkmaker. Een kopbal van Atiba Hutchinson leek via de onderkant van de lat de doellijn te passeren, maar de technologie liet zien dat de bal vóór de lijn terug stuiterde.

Groepswinnaar

Dichter bij de gelijkmaker kwamen de Canadezen uiteindelijk niet. Marokko liet in aanvallend opzicht weinig zien in de tweede helft, waardoor het uiteindelijk bleef bij 1-2. Noussair Mazraoui, Sofyan Amrabat en Ziyech en hun teamgenoten plaatsten zich zodoende voor de laatste zestien. Door het doelpuntloze gelijkspel bij Kroatië – België doen zij dat zelfs als groepswinnaar. In de achtste finales wacht een treffen met de nummer twee uit groep E. Die plek is momenteel in handen van Japan, dat het vanavond opneemt tegen Spanje.