Getergde Emanuelson: "Ik moet nú opstaan"

7 september 2007, 07:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Urby Emanuelson had zich de start van dit seizoen ongetwijfeld anders voorgesteld. De 21-jarige linksback hoopte zich met Ajax te plaatsen voor de Champions League, maar voor het tweede achtereenvolgende jaar ging het mis. En evenals een jaar eerder tegen FC Kopenhagen, speelde Emanuelson een ongelukkige rol in de uitschakeling. FCUpdate.nl sprak met de verdediger over de uitschakeling, zijn vormcrisis, de kritiek en de huidige Ajax-selectie. "Eigenlijk heb ik al drie jaar geen concurrent bij Ajax voor mijn positie. Dat is vervelend."

Zelden kwam een interland voor iemand op een beter moment, dan ditmaal voor Urby Emanuelson. Eindelijk even weg uit Amsterdam, weg van alle hectiek en onrust. Even niet meer denken aan de traumatische uitschakeling tegen Slavia Praag, niet meer dagelijks geconfronteerd worden met teleurgestelde fans. In Noordwijk, onder de warme vleugels van Marco van Basten, kan Emanuelson zijn hoofd weer even leeg maken. Want dat is nodig, geeft hij toe.

Emanuelson neemt fouten uit eerdere wedstrijden, mee naar een volgende wedstrijd. "Kijk, je ziet zelf ook wel dat je een belangrijke fout gemaakt hebt. Dat is natuurlijk vervelend en daarom ga ik daarna wat risicolozer voetballen. Ik kies dan eerder voor een balletje breed of achteruit, in plaats van een aanvallende actie. Je speelt wat meer op safe. Op die manier haal ik misschien een vijfje of een zesje, maar geen zeven of acht. En dus is het logisch dat mensen zeggen of schrijven dat ik niet goed bezig ben. Ik breng gewoon te weinig, vooral voetballend", weet de 21-jarige verdediger.

De komende periode moet Emanuelson proberen om een volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten, zowel mentaal als voetbaltechnisch. Een nadeel hierbij is echter dat er, binnen Ajax, niemand is die hem continu onder druk zet. Er is geen andere pure linksback in de selectie, die er voor zorgt dat Emanuelson keihard moet knokken voor zijn basisplaats. "Dat klopt, eigenlijk heb ik al drie jaar geen echte concurrent. Dat is vervelend, want van concurrentie word je alleen maar beter. Ajax heeft eigenlijk niemand achter de hand, voor de positie links achterin. Daarom was het misschien verstandig geweest als er deze transferperiode nog een verdediger bij gekomen was, maar dat is niet gebeurd. Of ik dat raar vind? Och. Ik ga er vanuit dat men bij Ajax weet wat men doet. Natuurlijk wil iedereen het liefst grote namen binnenhalen, maar als Nederlandse club kan je gewoon geen enorme salarissen ophoesten. Dat is het probleem."

Emanuelson begrijpt de teleurstelling bij de fans, maar keurt de fluitconcerten niet goed. "Het is hartstikke vervelend voor Jurgen. Hij is eigenlijk voor de breedte gehaald, maar door omstandigheden speelde hij de afgelopen weken alles. Nu heeft hij een beetje hetzelfde probleem als ik, namelijk dat hij te risicoloos speelt vanwege alle kritiek. Bovendien is het voor hem moeilijk om de supporters te overtuigen, want die zien het duidelijk niet in hem zitten. Het enige wat Jurgen nu moet doen, is rustig blijven. Of het me verbaasd dat de kritiek op Jurgen, Ajax en mijzelf zo hevig is? Ach, eigenlijk niet. Ajax is nu eenmaal een topclub. Zulke dingen horen erbij."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen