Nederland moeiteloos langs ongeïnspireerd Oekraïne

24 mei 2008, 22:15   Bijgewerkt: 24 mei 2008, 23:38

Oranje heeft overtuigend de eerste stap gezet richting het Europees kampioenschap. In de Kuip werd Oekraïne met 3-0 opzij geschoven. Dirk Kuyt, Klaas Jan Huntelaar en Ryan Babel maakten de doelpunten voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten, die ongetwijfeld op iets meer weerstand gerekend had. Oekraïne speelde echter te flets om Oranje echt op de proef te stellen.

De wedstrijd tegen Oekraïne betekende voor Oranje het sluitstuk van de eerste trainingsweek richting het EK, een week die volgens Marco van Basten vooral in het teken stond van het 'acclimatiseren'. De spelers druppelden één voor één binnen in Noordwijk en moesten de even de knop omzetten, van hun club naar Oranje. Bovendien waren een aantal spelers, zoals Van der Sar, Sneijder en Vennegoor of Hesselink, zelfs niet eens op tijd om een training mee te maken. Weer twee anderen, Van Nistelrooy en Robben, werkten alleen vrijdag een lichte training af.

Het experiment met Engelaar zorgde er voor dat Giovanni van Bronckhorst links achterin kwam te staan, een plek waar hij al ruim een jaar niet speelde. Op 24 maart 2007, thuis tegen Roemenië, stond de Feyenoorder voor het laatst op die plek.

Of Van Bronckhorst ook voor het EK een geschikte linksback is, werd zaterdag nog niet duidelijk. Daarvoor was de weerstand van Oekraïne te klein. Het Oost-Europese land stond vorig jaar nog elfde op de FIFA-wereldranglijst en behaalde op het WK in Duitsland de kwartfinale, maar maakte in de Kuip een povere indruk. De spelers van bondscoach Michailichenko leken met hun hoofd bij een vakantie en maakten niet de indruk dat ze zin hadden om zich bovenmatig in te spannen.

Iemand anders die zijn visitekaartje afgaf, was Klaas Jan Huntelaar. De spits bewees eens te meer dat het geen ramp is, als Ruud van Nistelrooy een wedstrijdje ontbreekt. Hij was altijd aanspeelbaar, balvast en scoorde bovendien op knappe wijze de 2-0. Na een steekbal van Rafael van der Vaart draaide de Ajacied goed weg bij zijn tegenstander en schoot hij van dichtbij feilloos raak.

Na het pauze zakte het spel van Oranje iets in, zag ook Van Basten. De coach besloot in te grijpen en bracht met Babel, Boulahrouz en De Cler drie verse krachten. Dat bleek een goede zet, want het eerste balcontact van Babel leverde direct een goal op. Althans, er werd een doelpunt gegeven. Na een goede pass van Van der Vaart wipte Babel de bal over doelman Kernozenko, maar op de doellijn bracht een verdediger redding. De assistent-scheidsrechter constateerde echter dat de bal de doellijn gepasseerd was en gaf een goal. Onterecht, zo wezen tv-beelden uit.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen