Kracht Oranje blijft onduidelijk na zege op Wales

Ger
1 juni 2008, 16:59   Bijgewerkt: 2 juni 2008, 09:54

Het Nederlands elftal reist met een overwinning op zak naar het EK in Zwitserland en Oostenrijk. De ploeg van bondscoach Marco van Basten versloeg Wales zondag met 2-0. Arjen Robben en Wesley Sneijder namen de treffers voor hun rekening. Oranje liet na om de score verder uit te bouwen.

Van Basten stuurde in Rotterdam dezelfde basis in het veld als enkele dagen eerder tegen Denemarken (1-1). Het lijkt zeker dat de bondscoach met deze opstelling de Europese eindronde in Zwitserland en Oostenrijk gaat beginnen. Dat betekent dat Joris Mathijsen de concurrentiestrijd met Wilfred Bouma centraal in de verdediging in zijn voordeel heeft beslist. Ook FC Twente-middenvelder Orlando Engelaar zit bij de eerste elf.

Een ontsnapping van Robben bracht Nederland tien minuten voor de rust toch een voorsprong. De vleugelspeler van Real Madrid was enkele verdedigers én keeper Wayne Hennessey te snel af: 1-0. Oranje-captain Edwin van der Sar kreeg pas in de laatste minuten van de eerste helft enige opwinding voor zijn doel. De sluitpost bracht redding op een schot van Freddy Eastwood en kon een kopbal van Chris Gunther naast kijken.

Ook met de verse krachten bleef Oranje domineren. Meer doelpunten leverde het echter niet op. Daar kon ook het inbrengen van Ibrahim Afellay en Jan Vennegoor of Hesselink niets aan veranderen. Van Basten zal beseffen dat het Nederlands elftal op het EK een stuk efficiënter met de kansen moet omspringen. Vooral omdat de verdediging, die tegen Wales een makkelijke dag had, de afgelopen maanden nog wel eens wankelde.