Sibon schiet Oranje in blessuretijd naast VS

10 augustus 2008, 15:33   Bijgewerkt: 10 augustus 2008, 17:59

Nederland mag blijven hopen op een plaats in de kwartfinale van het olympische voetbaltoernooi. Tegen de Verenigde Staten leek Oranje af te stevenen op een cruciale nederlaag, maar door een vrije trap in blessuretijd van Gerald Sibon sleepte de formatie van Foppe de Haan toch nog een punt uit het vuur (2-2).

Na de wedstrijd tegen Nigeria wist de Nederlandse voetbalploeg het zeker: de zwaarste dobber was al achter de rug. Want Nigeria, zo dacht men, was een veel zwaardere tegenstander dan de VS en Japan. Het gelijkspel tegen de Nigerianen was daarom geen drama, iedereen was er van overtuigd dat Oranje in de resterende groepsduels voldoende punten zou pakken om de laatste acht te halen.

Aanvankelijk leek het er ook op dat Nederland tegen de VS een flinke stap zou zetten richting de kwartfinale. Met Roy Beerens als vervanger van de geblesseerde Roy Makaay begon Oranje prima aan het duel in Tianjin. Met name vanaf rechts kwam de ploeg van De Haan er een aantal keer prima uit. De 1-0 van Babel, na een kwartier voetballen, was dan ook terecht. Na een fraaie voorzet vanaf de rechterkant van De Guzman werd een kopstoot van Babel aanvankelijk gered door de Amerikaanse doelman Guzan, maar in de rebound trof de aanvaller van Liverpool alsnog doel.

Na dit doelpunt verloor Nederland echter de controle over de wedstrijd. De Verenigde Staten kregen meer grip op Oranje en begonnen de wedstrijd te domineren. Dankzij een aantal fraaie reddingen van doelman Kenneth Vermeer bleef Nederland lang overeind, maar na ruim een uur was het verzet gebroken. Eerder mocht Kljestan vanaf het middenveld zomaar doorlopen naar Vermeer en de 1-1 binnenschieten, waarna amper tien minuten later invaller Altidore van dichtbij voor het tweede Amerikaanse doelpunt zorgde. Hij werkte een harde voorzet met zijn dijbeen in het doel.

Voor De Haan was dit tweede doelpunt het sein om met Gerald Sibon en Roy Makaay zijn jokers binnen de lijnen te brengen. Een nederlaag zou vrijwel zeker uitschakeling betekenen, dus met beide dispensatiespitsen in de ploeg vocht Oranje in Tianjin voor haar laatste kans. Dit leek niets op te leveren, tot de 93ste minuut aanbrak en Nederland een vrije trap kreeg. Andere kandidaten als Jonathan de Guzman, Roy Makaay en Urby Emanuelson stapten opzij en lieten het karwei aan Gerald Sibon. De spits van Heerenveen waagde zich niet aan een boogbal, maar beukte simpelweg hard en laag rechtdoor. Dat bleek een succesvolle formule: 2-2.

Door dit doelpunt van Sibon heeft Nederland plots uitstekende papieren om de kwartfinale te bereiken. Een zege in de laatste groepswedstrijd tegen Japan volstaat.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen