AZ boekt bescheiden zege op Anderlecht

Ger
16 februari 2012, 20:52   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ heeft in de zestiende finales van de Europa League een verdiende 1-0 zege geboekt op Anderlecht. Adam Maher tekende in de eerste helft voor het enige doelpunt. De Alkmaarse club verzuimde vooral na rust nog vaker te scoren.

In de Europese wedstrijd liet AZ nog maar eens zien een streep te hebben gezet onder de forse winterdip. De equipe van trainer Gertjan Verbeek kwam in december en januari nauwelijks tot overwinningen, maar deze maand lijkt de vorm definitief te zijn hervonden. AZ won in februari al van GVVV, ADO Den Haag en Excelsior, waardoor de ploeg in punten weer op gelijke hoogte is gekomen met koploper PSV. Daarnaast plaatste de Alkmaarse equipe zich voor de halve finales van de KNVB Beker.

Het openingsdoelpunt kwam na 35 minuten niet toevallig tot stand vanaf de andere zijde van het veld. Uit een voorzet van Simon Poulsen kon de vrijgelaten Adam Maher het speeltuig eenvoudig over de doellijn tikken. De talentvolle middenvelder beleefde daarmee zijn tweede hoogtepunt van de week. Maher werd een dag eerder opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Hij mag hopen op een uitverkiezing voor de vriendschappelijke interland tegen Engeland.

Anderlecht wist zich na de doelwissel niet te herpakken. Dat was vooral de verdienste van AZ, dat de Brusselaars geregeld diep op de eigen helft terugdrong. De manschappen van Verbeek kregen diverse kansen om de marge te verdubbelen, maar Poulsen, Benschop en Brett Holman wisten de verdiende tweede treffer niet op het bord te brengen. AZ staat door de magere zege volgende week nog voor een lastige return in België.