FC Groningen nog kansrijk na remise

Ger
20 september 2007, 22:26   Bijgewerkt: 21 september 2007, 01:51

FC Groningen heeft de eerste confrontatie met Fiorentina in de UEFA Cup afgesloten op een gelijkspel: 1-1. In eigen stadion namen de noorderlingen voor rust een verdiende voorsprong via Goran Lovre. Een treffer van Franco Semioli bracht de Italianen in de tweede helft langszij. Door het resultaat zal FC Groningen in de uitwedstrijd moeten scoren om verder te bekeren.

FC Groningen besefte nu terdege dat het thuisvoordeel in de eerste ontmoeting met de Italianen moest worden benut. De noorderlingen begonnen fel en troefden de bezoekers verrassend het eerste half uur af. Binnen tien minuten deed FC Groningen doelman Sebastien Frey al twee keer schrikken. Vooral een voorzet van Martijn Meerdink in de zevende minuut zorgde voor gevaar. Stefan Nijland (kopbal) en Erik Nevland (puntertje) konden niet profiteren.

Fiorentina presteerde in de eerste helft lang onder de maat. De Italianen deden geen stap te veel en lieten FC Groningen zodoende in de wedstrijd groeien. Uitgespeelde kansen kreeg de formatie van coach Cesare Prandelli niet. Fiorentina zocht het succes tevergeefs met enkele uithalen van buiten de zestien. Michele Pazienza en Ricardo Montolivo hadden hun vizier echter niet op scherp staan.

FC Groningen mocht zichzelf verwijten dat het de goede eerste helft niet bekroonde met meer doelpunten. Het zou het elftal van Jans na rust duur komen te staan. De uitgeput ogende noorderlingen raakten het initiatief kwijt aan Fiorentina, dat steeds dreigender werd. Uit een scherpe counter kreeg Franco Semioli het publiek in de Groene Kathedraal stil: 1-1.

Na de gelijkmaker was het vooral Fiorentina dat de beste kansen kreeg om de overwinning te pakken. Zo had goalie Brian van Loo alle moeite om een schot van Mutu over de lat te tikken. De Roemeen toonde zich in de Florentijnse voorhoede een klasse beter dan de uitgebluste Vieri, die geen moment zijn reputatie kon bevestigen. In de laatste twintig minuten kon FC Groningen weinig anders dan de puntendeling uit het vuur slepen. De ploeg liet vlak voor tijd nog een onverwachte mogelijkheid op de 2-1 liggen. Lovre verzuimde in kansrijke positie uit te halen en besloot met een onnauwkeurige pass op Nevland.