Ivoorkust naar laatste acht, Ghana wankelt

Ger
15 januari 2010, 21:23   Bijgewerkt: 15 januari 2010, 22:08

Ivoorkust heeft zich geplaatst voor de knock out-fase van de Afrika Cup. De formatie van de Bosnische keuzeheer Valid Halilhodzic was vrijdag in groep B te sterk voor Ghana: 3-1. In de laatste poulewedstrijd moeten de Ghanezen winnen van Burkina Faso om uitschakeling te voorkomen.

Groep B bestaat nog maar uit drie landen na het vertrek van Togo, dat een week geleden op weg naar Angola werd beschoten. Met WK-gangers Ivoorkust en Ghana stonden twee titelfavorieten van het Afrikaanse landenkampioenschap tegenover elkaar. De Oranje Olifanten namen in de 22e minuut de leiding via een counter. Op aangeven van oud-Feyenoorder Salomon Kalou tikte Gervinho de 1-0 binnen.

De voorsprong van Ivoorkust kwam in het eerste gedeelte van de tweede helft zwaar onder druk te staan. Zeker nadat Emmanuel Eboué in de 56e minuut een rode kaart kreeg voor een harde schop op de achillespezen van Opoku Agyemang. Een minuut later was Ghana al bijzonder dicht bij de gelijkmaker. NAC Breda-spits Matthew Amoah volleerde de bal tegen de paal.

De tien Ivorianen wisten in de 67e minuut verrassend op 2-0 te komen. Uit een vrije trap scoorde Siaka Tiene op fraaie wijze. Die dreun kwam Ghana in het restant van de wedstrijd niet meer te boven. Daar kon ook de invalbeurt van de ervaren Michael Essien na rust niets meer aan veranderen. De verder onzichtbare Didier Drogba tekende zelfs nog voor de geflatteerde 3-0. Asamoah Gyan bezorgde Ghana in de extra tijd vanaf elf meter de eretreffer.

Door de winst is Ivoorkust, dat nu op vier punten uit twee wedstrijden staat, zeker van een ticket voor de volgende ronde. Ghana moet in het laatste groepsduel winnen van Burkina Faso - dat eerder de Ivorianen op een doelpuntloos gelijkspel hield - om ook door te bekeren. Bij ieder ander resultaat is de ploeg uitgeschakeld.