Otelul Galati schrijft historie in Roemenië

16 mei 2011, 00:55   Bijgewerkt: 16 mei 2011, 01:49

Evenals in Nederland is ook de titelrace in Roemenië, tussen koploper Otelul Galati en nummer twee FC Timisoara, in een onderling duel beslecht. Zondag zegevierde Otelul voor eigen publiek met 2-1 over Timisoara, waardoor het met nog één duel te gaan niet meer is in te halen in de Liga 1.

Marius George Pena maakte zich een kwartier voor tijd onsterfelijk in Galati, door de 2-1 op het scorebord te jagen. Daarmee bezorgde de spits Otelul zijn eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. De formatie uit Galati, een stad aan de oostgrens van het Oost-Europese land, heeft na 33 wedstrijden 67 punten. Timisoara blijft op 63 steken.

Otelul Galati werd opgericht in 1964 als club van de arbeiders in de staalindustrie. Vandaag de dag is de link tussen de equipe en het metaal nog altijd merkbaar, want Otelul is Roemeens voor staal. Bovendien wordt het gesponsord door ArcelorMittal, één van ’s werelds grootste staalproducenten. Dat bedrijf pompt miljoenen in de club waarmee de roodwitblauwen de basis voor hun succes hebben gelegd.

Vanaf het midden van de jaren negentig staat Otelul bekend als één van de sterkste provincieclubs in Roemenië. De provincieclubs zijn de laatste jaren sowieso al in opkomst in het land. Dat onderstreept het kampioenschap van Otelul nog maar eens. De drie grote clubs uit Boekarest (Steaua, Dinamo en Rapid) zijn al sinds 2007 geen kampioen meer geworden. In de afgelopen jaren ging de titel naar CFR Cluj 1907 (2), Unirea Urziceni (dat dit seizoen overigens is gedegradeerd) en nu dus naar Otelul. Ter illustratie: tussen 1982 en 2007 ging de kampioensschaal, met uitzondering van 1991 (Universitatea Craiova) altijd naar de hoofdstad.

Otelul wist de gevestigde orde uit Boekarest echter nooit de loef af te steken. Tot vandaag. Met een relatief jonge selectie, bestaande uit veel spelers uit de regio, werd alles en iedereen opzij gezet. Met als resultaat dat Otelul voor het eerst in de historie zilverwerk pakt op het hoogste niveau. Na de zomer mag het zich als beloning meten met de top van Europa, in de groepsfase van de Champions League.

“We zijn dan wel kampioen, maar deze ploeg heeft dit seizoen nog niet laten zien wat het daadwerkelijk kan”, aldus coach Dorinel Munteanu. “Bij deze garandeer ik dat we Roemenië niet voor schut gaan zetten in de Champions League.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen