Groep G: rode kaarten helpen Porto en APOEL

13 september 2011, 23:53   Bijgewerkt: 14 september 2011, 08:32

FC Porto heeft in de eerste ronde van de groepsfase van de Champions League een zwaarbevochten overwinning op Shaktar Donetsk geboekt: 2-1. De Portugese topclub boog in eigen stadion een 0-1 achterstand om in 2-1 overwinning. APOEL Nicosia won zeer verrassend thuis met dezelfde cijfers van Zenit Sint Petersburg.

In het duel tussen Porto en Shaktar deed Luiz Adriano na twaalf minuten het fanatieke thuispubliek verstommen met een trefzekere uithaal: 0-1. Nadat Hulk de stand na een klein half uur weer gelijk had getrokken, wist Shaktar dat het heel lastig zou worden om nog een puntje uit Portugal mee te nemen na de rode kaart van Yaroslav Rakitskiy in de 40e minuut.

Laube Pinheiro Kleber schoot de ijdele hoop van de bezoekers al vijf minuten na rust aan diggelen op aangeven van James Rodriguez: 2-1. In de slotfase kwam Shaktar zelfs nog met negen man te staan. Dmitri Chigrinski kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart en kon inrukken. Porto wist echter niet meer te profiteren van de ruime overtalsituatie.

APOEL Nicosia rekende thuis verrassend af met Zenit. De thuisploeg boog, net als Porto, een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege. Nadat Konstantin Zyrianov de bezoekers halverwege de tweede helft op voorsprong bracht, bezorgden treffers van Gustavo Manduca en Ailton Jose Almeida de thuisploeg toch nog drie punten. Bruno Alves werd aan de kant van Zenit een kwartier voor tijd van het veld gestuurd. De eindstand stond toen al op het scorebord.

Porto en APOEL Nicosia gaan als gevolg van hun zeges na de eerste speelronde aan de leiding in Groep G. Shaktar Donetsk en Zenit Sint Petersburg zijn beide puntloos.