Tien Ajacieden vechten zich naast AZ

15 oktober 2011, 20:37   Bijgewerkt: 16 oktober 2011, 00:04

AZ heeft een unieke kans laten liggen om Ajax op negen punten achterstand te zetten. In de ArenA kwamen de Alkmaarders met 0-2 voor en kwam het na rust met een man meer te staan na een rode kaart voor Eyong Enoh, maar de thuisploeg knokte zich terug naar 2-2. Uitgerekend Theo Janssen maakte in de slotfase de gelijkmaker.

In het verleden won AZ slechts één keer eerder een uitwedstrijd tegen Ajax. Dat was, niet geheel toevallig, in het kampioensjaar 1980/ 1981. In aanloop naar deze editie van Ajax-AZ hamerde coach Gertjan Verbeek er bij zijn spelers vooral op om uit te gaan van eigen kracht en niet te veel ontzag te tonen voor de thuisploeg. Die boodschap werd al in de eerste minuut van de wedstrijd kracht bijgezet door Rasmus Elm, die zichzelf onder druk van twee Ajacieden vrijspeelde met een geniale actie.

Na die aansluitingstreffer was AZ even de weg kwijt, maar een rode kaart van Eyong Enoh onderbrak de plannen van Ajax. De middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Altidore, die na een uitbraak slim naar binnen sneed. Hierdoor was contact met Enoh onvermijdelijk en Kuipers gaf hem zijn tweede kaart. Vlak daarvoor had Ajax doelman Kenneth Vermeer zien uitvallen. Hij verliet groggy het veld na een botsing met Pontus Wernbloom en werd vervangen door Jasper Cillessen.

AZ kreeg even later ook dé kans op 1-3. Invaller Charlison Benschop verscheen vrij voor Cillessen en omspeelde hem keurig, maar zijn inzet werd van de lijn gegleden door Toby Alderweireld. Deze misser kwam de bezoekers duur te staan, want met een fraai schot zorgde Theo Janssen tien minuten voor tijd voor de 2-2. Uitgerekend dus Janssen, de man die de afgelopen weken zo veel kritiek over zich heen kreeg. Hij hielp Ajax toch nog aan een punt. In blessuretijd was opnieuw Benschop nog dicht bij de 2-3 voor AZ, maar zijn schot werd gekeerd door de ingevallen Cillessen.