Dortmund klopt Schalke in Kohlenpott-derby

14 april 2012, 17:25   Bijgewerkt: 14 april 2012, 17:43

Borussia Dortmund heeft de Kohlenpott-derby van Schalke 04 gewonnen. BVB triomfeerde zaterdag in een boeiend duel met 2-1 in Gelsenkirchen. Daarmee zet de lijstaanvoerder in de Bundesliga nummer twee Bayern München op negen punten achterstand. Der Rekordmeister ontvangt later op de avond FSV Mainz 05.

De wedstrijd in Gelsenkirchen begon fraai. Binnen zestien minuten stond het al 1-1, na twee prachtige goals. Jefferson Farfan zette de thuisclub na acht minuten spelen op voorsprong. De oud-PSV'er pikte op de rand van het penaltygebied een afgeslagen corner op en schoot, via het hoofd van Shinji Kagawa, raak.

De gelijkmaker, acht minuten later, was nog mooier. Uit een onmogelijke hoek nam Lukasz Piszczek de bal in één keer op de pantoffel en trof doel. Daarna bleef het boeiend. Kort na de doelwissel had Klaas-Jan Huntelaar een nieuwe voorsprong voor Schalke 04 op de schoen, maar in vrijstaande positie bij de tweede paal volleerde de Achterhoekse topscorer hoog over.

Na 63 minuten bepaalde Sebastian Kehl de eindscore op 1-2. De Dortmund-speler scoorde op gelukkige wijze bij een hoekschop. Daarna viel de derby qua amusementswaarde terug en trok Dortmund de punten eenvoudig over de streep.

In de strijd tegen degradatie verschaften Hamburger SV en het FC Augsburg van coach Jos Luhukay zichzelf wat lucht. Door een vroeg doelpunt van Heung-Min Son zegevierde HSV, met Jeffrey Bruma in de basis, thuis met 1-0 over streekgenoot Hannover 96. Iets verderop won Augsburg met 2-1 bij VfL Wolfsburg, door een late treffer van Sebastian Langkamp. Luhukay had basisplaatsen ingeruimd voor Paul Verhaegh en Lorenzo Davids, Gibril Sankoh en Nando Rafael bleven op de bank.