Engeland met perspectief uit Rooney-loze periode

15 juni 2012, 22:53   Bijgewerkt: 15 juni 2012, 23:57

De man die het dit toernooi voor Engeland moet gaan doen, was er nog niet bij. Maar zonder Wayne Rooney hebben de Engelsen al een stevig fundament gelegd voor een plaats in de volgende ronde van dit EK. Door een fantastisch doelpunt van Danny Welbeck in de slotfase won de ploeg van coach Roy Hodgson met 3-2 van Zweden.

Moest hij wel opgenomen worden in de selectie voor dit EK? Die vraag ging rond in Engeland nadat Wayne Rooney in de laatste kwalificatiewedstrijd voor dit toernooi tegen een domme rode kaart aanliep. De spits trapte tegen Montenegro een tegenstander na en werd door de tuchtcommissie van de UEFA voor twee wedstrijden geschorst. De vraag was echter snel beantwoord met een volmondig 'ja'. Want Rooney is de hoop van Engeland, de man die dit team van klasse moet voorzien.

Engeland had de zege op Zweden te danken aan een geniale ingeving van Danny Welbeck. De spits van Manchester United maakte ruim tien minuten voor tijd met een soort vliegende hakbal het winnende doelpunt. Hij deed dit op aangeven van invaller Theo Walcott, die vlak daarvoor met een houdbaar schot voor de 2-2 gezorgd had. Door die twee Engelse goals was het goede werk van de Zweedse verdediger Olof Mellberg, die met twee doelpunten binnen tien minuten na rust een 1-0 achterstand hoogstpersoonlijk omboog in een 1-2 voorsprong voor zijn land, teniet gedaan. De Engelse spits Andy Carroll had voor rust met een kopstoot voor de 1-0 gezorgd.

Voor Zweden zit het EK er door de nederlaag tegen Engeland op. Het land verloor eerder al van Oekraïne en is inmiddels kansloos voor een plek in de kwartfinale.