Simpele dag Manchester clubs, record Van Persie

2 november 2013, 17:53   Bijgewerkt: 2 november 2013, 18:08

Manchester United en Manchester City hebben een eenvoudige middag achter de rug in de Engelse Premier League. United won zaterdag met 1-3 bij het Fulham van coach Martin Jol, die daardoor steeds verder onder druk komt te staan. City walste voor eigen publiek met 7-0 over Norwich City.

Manchester United had aan 22 minuten voldoende om het duel op Craven Cottage naar zich toe te trekken. Luis Antonio Valencia opende in de tiende minuut de score. De Ecuadoraan werd helemaal vrijstaand aangespeeld door Wayne Rooney, die op zijn beurt weer was bediend door Robin van Persie.

Van Persie zelf tekende in de twintigste minuut voor de 0-2. De Oranje-international werd in stelling gebracht door Adnan Januzaj, al was dat wel in buitenspelpositie. Desondanks floot de assistent-scheidsrechter niet en zodoende maakte Van Persie, met een prachtig schot, zijn 128ste Premier League-doelpunt ooit. Daarmee is hij nu de meest trefzekere Nederlander in de hoogste divisie van het Engelse profvoetbal. Hij neemt het record over van Jimmy Floyd Hasselbaink.

Een minuut daarna zorgde Rooney voor de 0-3. Dit maal leverde Van Persie de eindpass. Daarna vond Manchester United het welletjes, waardoor Fulham een echt pak slag bespaard bleef. Alex Kacaniklic kon in de 65ste minuut, met een door Rooney van richting veranderd schot, zelfs nog de eer redden voor Fulham. De ploeg van coach Martin Jol was in de slotfase nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar invaller Darren Bent zag zijn inzet op de lat belanden.

Manchester City had tegen Norwich City 25 minuten nodig om op 3-0 te komen, door doelpunten van Bradley Johnson (eigen goal), David Silva en Matija Nastasic. In tegenstelling tot de stadgenoot haalden The Citizens de voet niet van het gaspedaal en stapten ze uiteindelijk met een 7-0 zege van het veld. Alvaro Negredo, Yaya Touré, Sergio Agüero en Edin Dzeko kwamen ook op het scoreformulier. Bij Norwich had Leroy Fer een basisplek, Ricky van Wolfswinkel is geblesseerd.

Subtopper Southampton leed op visite bij Stoke City puntenverlies. De defensie van The Saints is dit seizoen met pas drie tegengoals ijzersterk, maar werd in Stoke-on-Trent al in de eerste minuut op bizarre wijze gepasseerd. Keeper Asmir Begovic schoot een terugspeelbal van Erik Pieters in één keer in het doel. Een stuit maakte zijn Southampton-collega Artur Boruc kansloos. De bezoekers kwamen op slag van rust op gelijke hoogte, Jay Rodriguez was daarvoor verantwoordelijk (1-1).

Manchester City nestelt zich door de overwinning op de vierde plaats. Het heeft, na tien wedstrijden, negentien punten. Dat geldt ook voor Southampton en Tottenham Hotspur, dat zondag nog tegen Everton speelt. Manchester United staat met zeventien punten achtste. Arsenal gaat met 22 punten aan kop. De Londenaren ontmoeten later op de avond nog Liverpool, dat met twintig punten tweede staat.