NEC en Utrecht delen punten na enerverend duel

16 maart 2014, 16:33

NEC en FC Utrecht hebben in de Goffert na een spannende wedstrijd de punten gedeeld: 2-2. Utrecht pakte in Nijmegen twee keer de leiding, maar zag de thuisploeg beide keren langszij komen. Door de remise heeft NEC de laatste plaats verlaten, Roda JC is nu de enige hekkensluiter in de Eredivisie. Utrecht staat met vijf punten meer gedeeld veertiende.

Utrecht opende na 22 minuten de score, maar kon maar twee minuten van die voorsprong genieten. Op een indraaiende vrije trap van Ryan Koolwijk kopte clubtopscorer Michael Higdon via de grond en de handen van Utrecht-doelman Robbin Ruiter raak. De Schotse spits maakte zijn twaalfde van het seizoen, maar had twee minuten eerder een negatieve hoofdrol opgeëist. Uit een indraaiende vrije trap van Tommy Oar werd Higdon in de lucht geklopt door Dave Bulthuis. De verdediger liet de prima vrije trap keurig in de lange hoek vallen.

Oar was bij de openingstreffer de man van de assist, maar had tot dat moment de grootste kans op een treffer gehad. De Australiër schoot na een fraaie solo hard over de goal van de thuisploeg. Het was één van de weinige grote kansen in een spannende eerste helft. Door de degradatiezorgen van beide ploegen werd het vooral een vechtwedstrijd, met meer strijd dan goed voetbal.

Ook Utrecht-trainer Jan Wouters had de nodige wijzigingen doorgevoerd in zijn ploeg. In de Goffert passeerde de oefenmeester Gevero Markiet, Christian Dorda, Adam Sarota en Yassin Ayoub. Daardoor speelden Bulthuis, Cedric van der Gun, Mark van der Maarel en Juan Agudelo. In de zestigste minuut liet doelpuntenmaker Bulthuis zijn tegenstander Christoph Hemlein uit de rug lopen en dat had grote gevolgen. De Duitse aanvaller legde terug op Jakob Jantscher, die vanaf randje strafschopgebied de bal in het doel schoof. De gelijkmaker kwam niet uit de lucht vallen, NEC was daarvoor via dezelfde Jantscher al drie keer dicht bij een treffer geweest.

In het restant van het duel waren er voor de goal van FC Utrecht nog enkele mogelijkheden. NEC was nog enkele keren gevaarlijk, maar moest ook enkele gevaarlijke counters toestaan. Zo deed Steve de Ridder een kwartier voor tijd nog van zich spreken. Eerst probeerde hij na een botsing met Gentenaar een penalty te versieren, waarvoor de Belg terecht geel kreeg. Een halve minuut later ging hij alleen op de keeper af, maar kwam hij door goed verdedigend werk niet tot een doelpoging. De thuisploeg maakte in de stotfase het meeste aanspraak op de drie punten, maar Utrecht-doelman Ruiter trok het punt voor zijn ploeg over de streep.

Door de remise staat NEC nu één punt boven Roda JC. FC Utrecht staat met 31 punten samen met Go Ahead Eagles op de veertiende positie.