ErediVisie: wat opviel in de voorlaatste speelronde

2 mei 2016, 12:31   Bijgewerkt: 2 mei 2016, 13:59
Foto: © ProShots

Ajax heeft de landstitel dankzij een 4-0 zege op Twente nu écht voor het grijpen. Titelconcurrent PSV won wel met 6-2 van Cambuur, voor wie het nu officieel einde verhaal is in de Eredivisie. Ondertussen naderen de strijd om play-offs om Europees voetbal en het gevecht tegen degradatie hun climax. Voordat de ontknoping plaatsvindt, blikt FCUpdate.nl in deze vaste rubriek nog even terug op de voorlaatste speelronde.

Lamprou ziet de bal ineens in het doel liggen

{image[309917][right-half][]}Willem II zakte door een nederlaag in het thuisduel met Feyenoord (0-1) naar de zestiende plaats op de ranglijst. Vooral Kostas Lamprou zal slecht geslapen hebben na het dure verlies. De doelman ging gruwelijk in de fout bij het enige doelpunt van Anass Achahbar. Na afloop van de wedstrijd trok de Griek, uitgerekend een oud-Feyenoorder, uitgebreid het boetekleed aan. "Ik heb gewoon een blunder gemaakt in een cruciale wedstrijd. Ik raak de bal nog wel aan, laat hem los en ineens ligt hij in het doel", aldus Lamprou bij Omroep Brabant. "Ik heb echt het gevoel dat ik iedereen in de steek heb gelaten. Mijn ploeggenoten, trainers en alle fans die naar het stadion zijn gekomen. Ik bied mijn excuses aan, maar dat kan het niet meer goed maken. De kans is heel groot dat we nu de nacompetitie moeten spelen." Willem II heeft in de laatste speelronde een punt achterstand op Excelsior weg te poetsen. De Tilburgers hebben wel het voordeel van een beter doelsaldo.

Het laatste Camb-uur gaat slaan

{image[309903][left-half][]}In 2013 was het feest bij SC Cambuur, dat destijds het kampioenschap in de Jupiler League vierde en zodoende na een afwezigheid van dertien seizoenen terugkeerde in de Eredivisie. Het gaf de club uit Leeuwarden een duidelijke boost. Onder coaches Dwight Lodeweges en Henk de Jong leken de Friese hoofdstedelingen uit te groeien tot een stabiele eredivisionist. Het tegendeel is waar gebleken: na twee keer beslag te hebben gelegd op de twaalfde plaats, ging het dit seizoen faliekant mis voor Cambuur. Met het vertrek van De Jong en de sportieve misère was het huilen met de pet op in Leeuwarden. Door een 6-2 nederlaag bij PSV is doek definitief gevallen voor de volksclub. Best onnodig, als je kijkt naar de toch wel eredivisiewaardige selectie van Cambuur. Er kunnen naar allerlei redenen worden gewezen, maar uiteindelijk hebben de Friezen niet meer verdiend. Dat weet ook coach Marcel Keizer, die zijn missie niet kon volbrengen. "Als je reëel bent, dan vlieg je er terecht uit. Dit doet pijn bij iedereen van Cambuur. We moeten nu zien om zo snel mogelijk terug te komen in de Eredivisie."

Kale koppen niet te stoppen, Ruud, Ruud!

{image[309919][right-half][]}Je kan zeggen wat je wilt over Ruud Boymans, maar de spits van FC Utrecht bewijst eigenlijk zijn hele carrière al dat hij een garantie op doelpunten is. Desondanks heeft hij geen vaste basisplaats in de ploeg van coach Erik ten Hag. Nadat hij al niet veel speelminuten kreeg in de met 2-1 verloren bekerfinale tegen Feyenoord, moest hij tegen Vitesse ook weer genoegen nemen met een rol als reserve. Dat viel hem rauw op zijn dak. Na een uur spelen kwam hij alsnog in het veld en in de slotfase was hij verantwoordelijk voor de 1-2 tegen Vitesse, dat uiteindelijk met 1-3 verslagen werd. Tijdens het juichen liet Boymans duidelijk zien dat hij niet gediend was van zijn rol als wissel en dat stak hij na afloop ook niet onder stoelen of banken. "Ik was zwaar teleurgesteld en had verwacht dat ik zou spelen. Helemaal na bekerfinale die aan mijn neus voorbijgaat en het team dat niet goed speelde. Ik heb geen uitleg gekregen. Dan moet je bij de trainer zijn. Als je naar mijn rendement kijkt met tien goals in veertien wedstrijden, weet ik niet wat je nog meer moet doen om te spelen", sprak Boymans bij de NOS. Hij had slechts 695 minuten nodig voor zijn tien goals. De Utrecht-fans zingen altijd 'Kale koppen niet te stoppen, Ruud, Ruud!', maar Ten Hag doet jammer genoeg wel een poging om deze kale kop af te stoppen. Niets ten nadele van de rest van de aanvaller van Utrecht, overigens.

De Haan gaat het voetbal niet missen

{image[309908][left-half][]}Aan het vertrouwde beeld van Foppe de Haan op de bank in het Abe Lenstra Stadion is een einde gekomen. De 72-jarige Fries nam in de noordelijke derby tegen FC Groningen afscheid van het Heerenveen-publiek. Volgende week is er het definitieve afscheid van het voetbal na de laatste speelronde. "Nee, ik ga het voetbal niet missen", aldus De Haan tegenover de NOS. "Ik heb het nou wel afgesloten. Voor mij is het echt klaar. Ik zie er wel uit als iemand van veertig, maar dat is niet de realiteit." De Haan wist met zijn geliefde Heerenveen geen winst te boeken in zijn laatste thuiswedstrijd. Door de 1-2 nederlaag missen de Friezen bovendien een plek in de play-offs. De Haan zelf zorgde na afloop voor een relletje door, samen met verdediger Kenny Otigba, een spandoek vast te houden met daarop de tekst 'Guess who's back', gepaard met het logo van de Jupiler League. Dat was een directe verwijzing naar de degradatie van rivaal Cambuur. "Oh jee, nou dat was niet de bedoeling", zei De Haan.

Volgende week dronken

{image[309904][right-half][]}Ajax is nog één horde verwijderd van het kampioenschap. Als er gewonnen wordt bij De Graafschap, dan kan het niet meer misgaan voor de Amsterdammers. In de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente zorgde Mike van der Hoorn met een puike kopbal, de 2-0, voor de bevrijding van Ajax. Een prachtig moment voor de verdediger, die voor het seizoen nog een figurantenrol speelde in de ArenA maar inmiddels uitgegroeid is tot een vaste waarde in de Amsterdamse hoofdmacht. Van der Hoorn heeft zich reusachtig ontwikkeld en dat onderstreepte hij met zijn belangrijke doelpunt. De verdediger deed na de goal zijn ogen dicht, beet in zijn shirt en schreeuwde het uit. Hij werd bedolven onder zijn ploeggenoten en vervolgens massaal toegezongen door de fans. "Het is leuk voor mij dat ik de tweede goal maakte. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik heel tevreden ben. Iedereen loopt nu een beetje in de polonaise, maar we zijn er nog niet. Ik hoop dat we volgende week helemaal dronken naar huis kunnen", sprak Van der Hoorn na afloop tegen FCUpdate.nl.

Onvoorwaardelijke steun

{image[309920][left-half][]}Tot slot delen we nog een groot compliment uit aan de supporters van FC Twente. In groten getale waren ze weer afgereisd naar de uitwedstrijd tegen Ajax, die wel met 4-0 verloren werd. Met spandoeken, vergezeld door rookbommen, maakten ze kenbaar dat zij hun club ondanks alle ellende nooit in de steek zullen laten. "Spelen om het kampioenschap of ergens onderaan, wij blijven achter de club staan", zo klonkt het. Wat de licentiecommissie van de KNVB ook zal besluiten, het is de supporters gegund dat de club haar proflicentie behoudt. Dat verdienen ze.

Door: Koen Jans en Ger Hensen

[photo,97612,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen