Vitesse krijgt 'zesje' in Europa: "Voldoende, niet goed genoeg"

8 december 2017, 07:32   Bijgewerkt: 8 december 2017, 10:38

Als laatste Nederlandse ploeg over in Europa. Vijf punten gepakt. Slechts één uitwedstrijd verloren. Maar ook als vierde geëindigd in de poulefase. De laatste wedstrijd nergens om moeten spelen. En onder de streep gewoon een simpele uitschakeling. Afhankelijk van welke bril je op hebt, kun je het Europese avontuur van Vitesse beoordelen. Met vijf punten hadden de Arnhemmers nooit echt uitzicht op de volgende ronde. Toch waren ze alleen uit in Nice écht kansloos (3-0). Welke bril zet de spelersgroep zelf op?

Verpest

Het zoet van de overwinning op Nice werd na de wedstrijd gedeeld met de supporters, die ondanks een zuinige wedstrijd het feestje graag meevierden. De eerste, en tevens laatste, zege van Vitesse dit Europa League-seizoen is een feit. En dat had anders kunnen zijn. Misschien wel moeten zijn. "Achteraf hebben we het de eerste wedstrijd tegen SS Lazio (2-3) laten liggen", oordeelt Bruns. "Win je die wedstrijd, heb je niet alleen drie punten extra, maar is het gevoel ook anders. Dan gaat er wat leven."

Vitesse was als een auto die per ongeluk een doodlopende straat in rijdt: er is geen weg meer terug. Toch werd in Rome nog een prima resultaat behaald (1-1), in Arnhem werd Nice verslagen. "Uiteindelijk had meer ingezeten. Helemaal als je in elk geval één keer van Zulte had gewonnen. En wellicht in de eerste wedstrijd van Lazio, dus. Maar al met al had er zeker meer ingezeten dan deze vierde plaats."

Mannengevecht?

Toch betekent een doodlopende straat inrijden niet meteen dat ook de reis zelf niet van belang is geweest. Bruns heeft veel gehad aan zijn Europese seizoen, dat toch vier wedstrijden langer duurde dan zijn uitje met Heracles Almelo een jaar eerder in de Europa League. "Toen gaven we het trouwens ook in de eerste wedstrijd in Portugal weg…", constateert hij met een glimlach. "Deze vijf duels met Vitesse steek ik ook weer in mijn rugzak. Hier leer ik veel van. Op het middenveld zijn het in de Europa League een soort mannengevechten. Je leert sneller handelen, je lichaam beter gebruiken, enzovoort."

Ook voor het team Vitesse was de Europa League een avontuur waarin veel werd geleerd. Net als Feyenoord groeide de ploeg in het toernooi. "In de competitie kom je wel weg met een foutje. In Europa is een foute pass meteen levensgevaarlijk. Pas als iedereen een voldoende haalt en niemand fouten maakt, kun je wedstrijden winnen. Dat was vandaag zeker zo." Het is een les die de Arnhemmers de komende jaren moet helpen. Voor nu is er door de uitschakeling geen weg meer terug.

Door: Nathan Sprey

[photo,110674,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen