Meeste financiële macht voor Man City, Ajax op plaats 46

4 januari 2018, 08:58

Manchester City heeft van alle voetbalclubs op de wereld de meeste financiële macht. Dat is de conclusie van de onderzoekers van het vooraanstaande onderzoeksbureau Soccerex, dat donderdag met 'The Soccerex Football Finance 100' naar buiten is gekomen. Daarin worden de clubs op basis van financiële macht gerangschikt. Ajax staat 46ste en is de hoogste Nederlandse club in de lijst.

Soccerex gebruikt een model waarbij de clubs worden gerangschikt op basis van waarde van de spelersgroep, de vaste activa, het geld op de bank, de potentiële investeringen door eigenaars en de nettoschuld. Die informatie zorgt voor een bepaalde rekensom, waarna de clubs op basis van een uitkomst met elkaar kunnen worden vergeleken.

Manchester City voert de lijst aan en is financieel de meest krachtige club. Arsenal bezet enigszins verrassend de tweede plaats, voor Paris Saint-Germain. Wat opvalt is dat Arsenal een nettoschuld heeft van slechts acht miljoen euro. Dat is veel minder dan de schuld van PSG, die 186 miljoen bedraagt. Bovendien heeft Arsenal maar liefst 300 miljoen euro op de bank, een enorm bedrag vergeleken met de andere clubs. Alleen Manchester United, dat zevende staat, overtreft dat met 307 miljoen. Op plek vier is verrassend plaats voor Guangzhou Evergrande. Qua spelerswaarde legt de Chinese club het uiteraard af tegen alle concurrenten, maar qua potentiële investeringen is het de sterkste.

Ajax op plaats 46

In de top-tien staan liefst vier clubs uit de Premier League en voor de eerste Nederlandse club moet de blik naar positie 46. Daar is Ajax terug te vinden. Met een selectiewaarde van 115 miljoen euro doet Ajax het uitstekend, terwijl de schuld van de Amsterdammers nul euro bedraagt. Feyenoord staat op de tachtigste plaats met een selectiewaarde van 87 miljoen euro. De nettoschuld van de Rotterdammers bedraagt 23 miljoen euro. PSV is niet terug te vinden in de lijst van honderd clubs.

De top-twintig

1. Manchester City

2. Arsenal

3. PSG

4. Guangzhou Evergrande

5. Tottenham Hotspur

6. Real Madrid

7. Manchester United

8. Juventus

9. Chelsea

10. Bayern München

11. Zenit Sint-Petersburg

12. RB Leipzig

13. Barcelona

14. LA Galaxy

15. Atlético Madrid

16. Liverpool

17. Borussia Dortmund

18. Lyon

19. AS Monaco

20. Leicester City

46. Ajax

80. Feyenoord

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen