Heerenveen laat fans en zichzelf in de kou staan tegen Excelsior

24 februari 2018, 21:41   Bijgewerkt: 24 februari 2018, 22:02

SC Heerenveen heeft zaterdagavond het publiek in Friesland geen warm gevoel kunnen bezorgen. De ploeg van trainer Jurgen Streppel wilde wel, maar creëerde te weinig tegen Excelsior. En als je de Rotterdammers een kansje geeft in uitwedstrijden, grijpen ze die. Zo ook in het Abe Lenstra Stadion, waar het bijzonder effectief was via Mike van Duinen en doelman Theo Zwarthoed dankbaar mag zijn voor de drie punten (0-1). 

Even nadat het publiek, nog enigszins warm van de wandeling naar hun plekje, vol goede moed ging zitten in het ijskoude Heerenveen, leek het een alleraardigste wedstrijd te worden. Binnen de minuut hadden beide ploegen het doel namelijk al onder vuur genomen. En binnen de eerste vijfhonderd seconden had Reza Ghoochannejhad zelfs al moeten scoren, maar nadat hij Wout Faes - vorig seizoen nog teamgenoot - had afgetroefd, schoot hij snoeihard op de paal.

Het zou niet de laatste keer zijn dat de Friezen het aluminium raakten, want na een half uur vloog een schot van Michel Vlap via een hand van keeper Zwarthoed op de andere paal. En toen verdediger Daniël Høegh in de tweede helft na een klein uur op de lat kopte, had Heerenveen wat dat betreft alle smaken wel gehad. Het zei enerzijds wat over de effectiviteit van de Friezen, waar Arber Zeneli ook meermaals gevaarlijk werd - maar niet meer dan dat. Anderzijds zei het ook iets over de kwaliteit van de kansen die Heerenveen afdwong: de poging van Reza na acht minuten was ook meteen de grootste uitgespeelde mogelijkheid van het duel.

Wat Heerenveen ook probeerde en wie trainer Jurgen Streppel ook inbracht, met aanvallers Nemanja Mihajlovic, Henk Veerman en Pelle van Amersfoort werd wel degelijk alles of niets gespeeld door de Frieze formatie: de bal wilde er maar niet in. Van goed combinatievoetbal was overigens geen enkele sprake, van opportunisme en hoge ballen des te meer. Dat leverde niets anders op dan corners en voorzetten die in de handen eindigden van Zwarthoed. Hij plukte ze als rijpe bramen uit de lucht.

Door de zege komt Excelsior in de reguliere competitie op gelijke hoogte met Heerenveen, terwijl het in de ranglijst met alleen uitwedstrijden op de vierde plaats (!) staat in de Nederlandse competitie. Heerenveen won na de winterstop alleen met veel moeite van FC Twente (1-0): krijgt Streppel, hij stond voor dit duel al een beetje onder druk, het nog op de rit? Zaterdagavond liet zijn ploeg, alle genomen risico's en gemiste kansen ten spijt, het publiek én zichzelf in elk geval lelijk in de ijskou van Friesland staan.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Heerenveen: Martin Hansen 6; Doke Schmidt 6, Daniël Høegh 5,5, Kik Pierie 6, Lucas Woudenberg 4 (73. Nemanja Mihajlovic); Stijn Schaars 5, Michel Vlap 6 (71. Van Amersfoort), Morten Thorsby 5 (60. Veerman ); Martin Ødegaard 6, Reza Goochannejhad 4,5, Arber Zeneli 7.

Excelsior: Theo Zwarthoed 8, Khalid Karami 6,5, Jurgen Mattheij 7,5, Wout Faes 6,5, Jeffrey Fortes 7, Hicham Faik 6,5, Ryan Koolwijk 7, Ali Messaoud 5 (62. Levi Garcia 5), Luigi Bruins 6,5 (89. Shane O'Neill), Mike van Duinen 7, Stanley Elbers 5,5 (90. Anouar Hadouir).

Man of the Match: Theo Zwarthoed

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen