Hoe de 23-jarige Jason Vermeer een grootheid werd in China

2 februari 2018, 11:34   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hij maakt vergelijkingen à la Johan Cruijff, trainde al meerdere Eredivisiespelers en leeft als een pater goed leven in China. Toch is Jason Vermeer nog altijd pas 23 jaar en bijna niemand in Nederland kent hem. De jonge trainer werkt als voetbalman in China en heeft daar inmiddels een flinke reputatie opgebouwd. Zijn doel is om ooit terug te keren in Europa, met zijn innovatieve ideeën.

Hyballa

Jason Vermeer dus, 23 jaar, geboren in Rijswijk. Bij Red Bull Salzburg maakte Vermeer als 'jongetje' van zestien al snel kennis met het trainersvak nadat hij zelf als speler een ernstige blessure opliep in de jeugd. Met voormalig NEC-trainer Peter Hyballa stond hij langs de lijn met de top van het trainersgilde. Ervaren spelers als Leonardo had hij als onder zijn hoede in Oostenrijk - spelers die in leeftijd dubbelden met de jonge coach.

Na kortstondige avonturen in Nederland volgde een reis over heel de wereld. In onder meer Blackpool, Madrid, Georgië, Rusland en Noorwegen werkte hij, totdat hij op een nietszeggende middag een training gaf bij de voetbalschool in Delft van Kronshorst aan een Chinese jongen. "Zijn ouders vroegen of hij mee mocht trainen, dat was prima. Het bleek de zoon van Li Ming, recordinternational van China. Niet veel later belde hij. Of ik interesse had om China Onder-19 te komen trainen."

[photo,111691,left,]

Vijfsterren hotels

De loopbaan van Vermeer kwam in een stroomversnelling terecht. Hij groeide in aanzien in China en leeft inmiddels het leven als een God in Frankrijk; beveiligers kijken hem niet aan als ze met hem praten bijvoorbeeld. Vijfsterren hotels, vip vluchten: aan niets ontbreekt het hem momenteel. "Op een gegeven moment werd ik uit het niets opgehaald uit mijn hotel, door een Chinese man. Hij noemde de naam van Peng Weiguo, een heel invloedrijke Chinees. Ik werd meegenomen naar een verlaten terminal. Ver van de rest. De beveiliger checkte voor mij in, er stond een lopend buffet klaar. Voor ons alleen. Ik ging op de foto met de stewards en kreeg een eigen deel in het vliegtuig. Nog geen idee waarvoor, dat hoorde ik pas in het vliegtuig. Ik werd ingevlogen om 'even' een korte demotraining te geven."

Doel

Al zijn investeringen moeten uiteindelijk zorgen voor een terugkeer naar Nederland. "Ergens waar ik in de jeugdopleiding kan werken of als assistent. In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan, ook in landen waarin veel vernieuwd wordt. De KNVB blijft achter bij vernieuwingen, ook de trainerscursus is verouderd. Want vergeet niet: een goede speler maakt nog geen goede trainer."

Zij proberen op andere manieren spelers te triggeren. Techniek, spelinzicht, elke keer terug naar de basis. Een training kan in principe met vier pionnen, want het gaat uiteindelijk allereerst om de basistechniek. Je moet eerst een woord leren schrijven, voor je aan een zin begint. De zinnen in het verhaal van Vermeer begonnen in Rijswijk, voerden hem de wereld over, uiteindelijk naar China. Maar dat succesverhaal moet uiteindelijk eindigen in de top van het mondiale voetbal. "Kwaliteit moet leidend zijn, niet de leeftijd of achtergrond van een trainer. Met verschillende invalshoeken en andere visies dan de reguliere coaches. De investeringen en werkzaamheden moeten op termijn zorgen voor nieuwe kansen. Daar heb ik alle vertrouwen in."

Door: Nathan Sprey

[photo,111693,left,]

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen