Project FC Barcelona: deze keuzes maakte Koeman tot dusver

1 september 2020, 16:02

Ronald Koeman heeft zijn eerste week bij FC Barcelona achter de rug. Er waren veelbewogen gesprekken, talloze transfergeruchten, een boze Luis Suárez en Lionel Messi, maar ook werden de eerste contouren zichtbaar van hoe het nieuwe Barça eruit moet gaan zien. Welke knopen hakte de coach reeds door en hoe zal het proces verder verlopen? FCUpdate.nl zet Koeman's keuzes tot dusver op een rijtje.

De 4-4-3-formatie van FC Barcelona is de komende jaren onder Ronald Koeman niet langer heilig. De nieuwe coach heeft een 4-2-3-1-systeem in gedachten en wil daar zijn selectie voor komend seizoen naar formeren, met een sleutelrol voor Frenkie de Jong, die hij in zijn kracht wil laten spelen. Dat heeft gevolgen in alle linies van de selectie, waar Koeman al een paar harde en moeilijke beslissingen nam. 

Achterhoede

De keeperspositie van Marc-André Ter Stegen behoeft geen twijfel, met als enige grote nadeel dat de Duitser in het eerste deel van het seizoen geblesseerd is en de voorbereiding van Koeman mist. Ook zouden de contractonderhandelingen moeizaam verlopen en zelfs zijn afgeketst, volgens president Josep Bartomeu is een nieuwe verbintenis wel [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/371255/bartomeu-project-koeman-met-messi-ter-stegen-en-dembele/,_blank,degelijk in de maak voor de goalie]. Daarmee blijft hij de zekere eerste keuze, Neto zijn vaste stand-in. Over hem waren ze in zijn eerste seizoen niet direct heel content, maar concrete geruchten dat hij weer vertrekt uit Catalonië, zijn er sinds Koemans' komst niet. 

Een zekere aanwinst voor de achterhoede lijkt Eric García. Het talent van Manchester City heeft nog een eenjarig contract in Engeland, maar heeft nog niet bijgetekend bij The Citizens, omdat hij graag terugwil naar Barça. De Catalanen zouden zo'n tien miljoen euro over hebben voor hun voormalige jeugdspeler. Op de flanken moet er sowieso in de breedte dan nog wat bij, waardoor Ajax-backs Nicolás Tagliafico en Sergino Dest gelinkt werden aan de Catalanen. Die geruchten zijn echter van een totaal andere orde dan de aanstaande komst van García.

Koemans keuzes

Mogen weg: Samuel Umtiti, Jean-Clair Todibo

Moeten blijven: Gerard Piqué, Clement Lenglet, Jordi Alba, Sergi Roberto en Ronald Araújo

Aan Barça gelinkte spelers: Eric Garía en Angelino (Manchester City), Nicolas Tagliafico en Sergino Dest (Ajax)

Middenveld

Het middenveld moet worden gedomineerd door Frenkie de Jong, vermoedelijk komend jaar nog mét Sergio Busquets (32), die in een persoonlijk gesprek te horen kreeg dat Koeman graag gebruik van hem blijft maken. Als een 'dubbele zes' zoals Lasse Schöne naast De Jong speelde bij Ajax heeft Koeman het voor ogen, waarbij talent Riqui Puig (21) op termijn de meer aanvallend ingestelde Busquets moet worden. Aanwinst Miralem Pjanic zal het moeten doen met een rol als stand-in, want tussen beide sterkhouders zal de dertiger zich normaliter niet spelen. 

De voorste vier posities worden gemakshalve in de volgende linie besproken, desondanks is de bezetting voor de twee plekken niet heel ruim, als de spelers vertrekken van wie dat wordt verwacht. Gezien Koeman's band met Georginio Wijnaldum was die link snel gelegd, terwijl ook de naam van Donny van de Beek [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/371252/koeman-wil-van-de-beek-meenemen-naar-fc-barcelona/,_blank,meer dan regelmatig valt]. Beide Nederlands, beide redelijk betaalbaar en passend in het systeem dat Koeman voor ogen heeft. Anderzijds wil de club ook graag Puig een kans geven, waardoor een gerichte aankoop op het middenveld niet de grootste prioriteit heeft.

Koemans keuzes 

Mogen weg: Arturo Vidal, Ivan Rakitic, Rafinha

Moeten blijven: Frenkie de Jong, Sergio Busquets, Riqui Puig, Miralem Pjanic

Aan Barça gelinkte spelers: Georginio Wijnaldum (Liverpool), Donny van de Beek (Ajax)

Voorhoede

Lees ookMessi krijgt steun na keuze 

Los van Messi's toekomst maakt Koeman voorin schoon schip. In Antoine Griezmann ziet de coach alleen een echt diepe spits en dat is de positie waarop hij de Fransman wil gebruiken. Want Griezmann is geen buitenspeler, betoogde Koeman. Dat betekende indirect ook het einde van de oude en dure Luis Suárez, die die boodschap [a,https://m.fcupdate.nl/voetbalnieuws/371506/koeman-wijst-suarez-telefonisch-de-deur-bij-barca/,_blank,inmiddels medegedeeld kreeg]. Martin Braithwaite - afgelopen jaar de vervanger van Ousmane Dembélé (23) - heeft zijn langste tijd in Catalonië eveneens gehad.

Of de inmiddels herstelde Dembélé ook een kans op eerherstel krijgt, is de vraag. Gezien het betaalde bedrag voor hem, is de kans aanwezig, maar op basis van zijn prestaties ziet Koeman hem liever vertrekken. Bij een goed bedrag, valt er zeker te praten, al hangt ook dat sterk af van de toekomst van Messi. Wie wél een nieuwe kans gaat krijgen, is Philippe Coutinho (28). De Braziliaan valt in de smaak bij Koeman, die hem daarom graag een nieuwe kans wil geven op één van de vier aanvallende posities. Gaat hij nog iets tonen van de voor hem betaalde 145 miljoen euro?!

Dan is het ook de vraag waar Koeman zich nog wil versterken. Het aantal aan Barcelona gelinkt offensieve spelers is enorm. Memphis Depay werd geopperd als vervanger van Suárez, maar moet nog ruim vijftig miljoen euro kosten. Ploeggenoot Moussa Dembélé staat eveneens op het lijstje, zoals Lautaro Martinez van Internazionale dat ook al langer zou staan. Nadeel van al deze spelers is het prijskaartje: een enorme transfersom kunnen de Catalanen zich simpelweg niet permitteren. Behalve als Messi vertrekt: City zou een ruildeal met Angelino en García hebben aangeboden, plus Gabriel Jesus. Liverpool zou willen praten over een [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/371636/liverpool-biedt-koeman-weerzien-met-mane-aan-bij-vertrek-messi/,_blank,deal van Sadio Mané bij een vertrek van Messi], maar wel tegen 120 miljoen euro. Maar als dat geld door Messi's vertrek beschikbaar komt, is wel de vraag of voorin de meeste versterkingen nodig zijn. Als we de geruchten mogen geloven wel, maar dat is niet altijd wijsheid.

Koeman's keuzes

Mogen weg: Luis Suárez, Martin Braithwaite

Moeten blijven: Antoine Griezmann, Ansu Fati, Philippe Coutinho, Lionel Messi

Aan Barça gelinkte spelers: Sadio Mané (Liverpool), Moussa Dembélé (Olympique Lyon), Lautaro Martinez (Internazionale), Memphis Depay (Olympique Lyon), Gabriel Jesus (Manchester City)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen