Oranje op rapport: Frenkie de Jong onttrekt zich aan de malaise

1 september 2021, 22:58

Het Nederlands elftal is het derde tijdperk onder Louis van Gaal begonnen met een teleurstellend gelijkspel tegen Noorwegen. Meerdere Oranje-spelers zakten in Oslo door de ondergrens. Dat gold niet voor Frenkie de Jong, die zich aan de malaise onttrok.

Justin Bijlow - 6.5

Al jaren wordt hij de toekomstige doelman van het Nederlands elftal genoemd. De toekomst is nu, want Van Gaal ziet het helemaal zitten in de Feyenoord-keeper. Het vertrouwen van de bondscoach betaalde Bijlow al snel terug door na een kwartier Haaland van scoren af te houden. Dat de Noorse doelpuntenmachine even later alsnog scoorde, was niet de fout van Bijlow. Na rust had hij weinig te doen. Al met al een prima debuut.

Jurriën Timber 5,5

Ondanks dat Dumfries alsnog bij de selectie werd gehaald, was er een basisplaats voor Timber weggelegd. De Ajacied toonde durf, maar beschikt niet over dezelfde aanvalsdrang als zijn concurrent. Bij het openingsdoelpunt van Haaland liep hij bovendien niet snel genoeg naar voren, waardoor hij samen met Gakpo buitenspel ophief. Timber deed het niet onaardig, maar op de bank zit een betere optie voor de rechtsbackpositie.

Virgil van Dijk 6

Na een lange periode van blessureleed maakte Van Dijk zijn rentree in het Nederlands elftal. De verdediger van Liverpool had de lastige taak om Haaland van scoren af te houden. Dat de spits van Borussia Dortmund vroeg in de wedstrijd aan zijn aandacht ontsnapte, had een waarschuwing moeten zijn. Van Dijk had zijn handen vol aan Haaland en plaatste een ongelukkige tackle bij de 1-0, maar maakte anderzijds ook veel aanvallen onschadelijk.

Stefan de Vrij 6,5

Viel niet echt op en dat is een goed teken. De Vrij stond meerdere malen goed opgesteld op het moment dat de Noren de bal naar voren ramden richting Haaland. Wel was hij de spits even kwijt op het moment dat de thuisploeg er na rust heel gevaarlijk uitkwam. Tot zijn opluchting zag De Vrij dat het schot van Haaland op de paal belandde.

Daley Blind 5

Al vroeg in de wedstrijd moest hij aan de noodrem trekken, wat hem een gele kaart opleverde. Daardoor mist hij komend weekend de volgende wedstrijd tegen Montenegro. Verdedigend deed hij het naar behoren, maar aanvallend was het ondermaats. Leed meer balverlies dan we van hem gewend zijn.

Frenkie de Jong 7,5

Speelde op de positie waarvan Van Gaal denkt dat hij het beste uit voeten kan. En de bondscoach kreeg gelijk, want De Jong was als controleur veruit de beste man aan Nederlandse zijde. Werd veel in de opbouw betrokken, maakte een bedrijvige indruk en was de baas op het middenveld.

Georginio Wijnaldum 5

Nee, Wijnaldum hebben we niet heel veel gezien in Oslo. De speler van Paris Saint-Germain speelde kort achter de aanval, maar kon zijn stempel niet drukken. Al moet natuurlijk niet vergeten worden dat uit zijn lage voorzet de 1-1 viel. Toch mag er meer worden verwacht over één van de leiders van dit Oranje.

Davy Klaassen 6,5

Staat bij Ajax bekend als 'Mister 1-0', maar nam in Noorwegen de 1-1 voor zijn rekening. Zijn loopacties zijn een groot wapen. Dat bleek ook weer toen hij na een aangeraakte voorzet van Wijnaldum op precies de goede plek stond. Klaassen is niet de meest verfijnde, maar zijn tomeloze inzet maakt een hoop goed. Ook in Oslo.

Steven Berghuis - 4,5

Ondanks dat hij afgelopen weekend de bank warm hield bij Ajax, kreeg hij het vertrouwen van Van Gaal. Groots was het niet wat Berghuis in Oslo liet zien. Na een zwakke eerste helft met veel balverlies en mislukte acties was hij rijp voor een vroege wissel, al was hij met een fraaie steekpass natuurlijk wel betrokken bij de gelijkmaker van Klaassen.

Memphis Depay 5

Zo gevaarlijk als zijn collega aan de andere kant was Memphis zeker niet. In Barcelona wordt hij op handen gedragen, maar in het Oranje-shirt heeft hij zijn EK-vorm nog niet van zich afgeschud. Werkte hard, maar grossierde in balverlies en creëerde simpelweg te weinig. Hetzelfde verhaal als Wijnaldum: van een speler met zijn kwaliteiten mag veel meer worden verwacht.

Cody Gakpo 5

"Hij is niet alleen in vorm, maar heeft ook heel veel kwaliteit", zei Van Gaal vlak voor de aftrap in Noorwegen. Gakpo was voor rust een van de meest opvallende spelers aan Nederlandse zijde. Binnen tien minuten liet hij zich zien met een kopbal en schot, maar bij de 1-0 was hij negatief betrokken. In de rust verruilde hij de linker- voor de rechterflank, wat zijn spel niet ten goede kwam.

Invallers

Donyell Malen 5,5

Dat hij halverwege binnen de lijnen werd gebracht als vervanger van Berghuis was begrijpelijk. Malen wist echter het verschil ook niet te maken. De aanvaller werkte hard, maar bracht aanvallend niet wat van hem werd gehoopt.

Denzel Dumfries -

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen