Vijf conclusies na de teleurstellende rentree van Louis van Gaal

2 september 2021, 07:33

Louis van Gaal heeft zijn terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal niet kunnen opluisteren met een overwinning. De uitwedstrijd tegen Noorwegen eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor kwalificatie voor het WK weer iets lastiger is geworden. FCUpdate.nl trekt naar aanleiding van de teleurstellende rentree van Van Gaal vijf conclusies.

1. Van Gaal is geen wonderdokter

Nee, het lek is echt nog niet boven. Van Gaal had slechts twee dagen de tijd om de spelers van het Nederlands elftal voor te bereiden op de belangrijke wedstrijd in Oslo. De bondscoach gooide op verzoek van zijn selectie het systeem om, maar het spelen van een 4-3-3-formatie zorgt er niet voor dat plots de sterren van de hemel gespeeld worden. Waar Van Gaal vlak voor de aftrap nog opvallend vrolijk voor de camera verscheen, zal hij behoorlijk geschrokken zijn van het spel van zijn ploeg. Werk aan de winkel voor de nieuwe bondscoach.

2. De beste positie van De Jong

Van Gaal zegt het al jaren: Frenkie de Jong komt het beste tot zijn recht als verdedigende middenvelder. En de bondscoach kreeg gelijk, want de speler van FC Barcelona onttrok zich aan de malaise en speelde groots. Het was veelzeggend dat twee Noren (Martin Ødegaard en Mohamed Elyounoussi) aan de noodrem trokken en geel kregen door een opstomende De Jong vast te houden. Wellicht dat Van Gaal de samenstelling van het middenveld nog verandert, maar De Jong zal hij als controleur blijven opstellen.

3. Berghuis is het (vertrouwen) kwijt

Het is een moeilijke periode voor Steven Berghuis. De aanvaller heeft bij Ajax zijn draai nog niet gevonden en nam afgelopen weekend zelfs plaats op de bank. Dat hij wel bij Oranje startte, was opmerkelijk. Het vertrouwen van Van Gaal betaalde hij echter niet terug. Er lukte weinig bij Berghuis en dat hij na een zwakke eerste helft achterbleef in de kleedkamer was geen verrassing. Donyell Malen deed het als zijn vervanger niet heel veel beter, maar na zijn optreden in Oslo moet Berghuis vrezen dat hij ook bij Oranje op de bank belandt.

4. Dumfries moet snel spelen

Deed Jurriën Timber het heel slecht als rechtsback? Dat valt wel mee. Maar de beste man van het Nederlands elftal gedurende het EK, Denzel Dumfries, werd behoorlijk gemist. Dat juist hij in blessuretijd nog een dot van een kans op de 1-2 kreeg, is veelzeggend. Wedstrijdritme of niet, Dumfries moet zo snel mogelijk terugkeren in de Oranje-basis. In Oslo werd het duidelijk dat het de ploeg van Van Gaal aan aanvallende stootkracht ontbeert en juist dat is de grote kracht van Dumfries.

5. Oranje is vleugellam

Op verzoek van de spelers startte het Nederlands elftal in Noorwegen in een 4-3-3-systeem. Van Gaal is blij met de inbreng van zijn selectie, maar zal zich ongetwijfeld afvragen of het verstandig is om aan deze formatie vast te houden. De Oranje-selectie herbergt immers geen vleugelspelers die van topniveau zijn. Van Gaal noemde het 5-3-2-systeem, de tactiek van Oranje tijdens het EK onder Frank de Boer, al eens het beste systeem. Durft hij na één wedstrijd al rigoureus in te grijpen?

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen