KNVB neemt risico en weigert WK-kwalificatieduel met Belarus

28 maart 2022, 14:33   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De KNVB heeft een duidelijk statement gemaakt richting de UEFA. De Nederlandse voetbalbond weigert namelijk het WK-kwalificatieduel van de vrouwen tegen Wit-Rusland (Belarus) te spelen en heeft een vervangend oefenduel ingepland tegen Zuid-Afrika op die datum. Daarmee neemt de KNVB wel een risico, want het is niet duidelijk wat de UEFA hiermee gaat doen.

De Oranje-leeuwinnen zouden op 12 april tegen Belarus spelen, maar dat land heeft sterke banden met Rusland. Door de oorlog in Oekraïne besloot de UEFA dat Rusland volledig uitgesloten wordt van internationaal voetbal, maar zo'n rigoureuze beslissing wilde het niet nemen voor Wit-Rusland. Wel zouden de thuiswedstrijden voor dat land op neutraal terrein gespeeld worden.

Eind februari gaf de KNVB al aan niet te willen spelen tegen Wit-Rusland en nu heeft de bond daad bij woord gevoegd. Gezien het wel een officiële kwalificatiewedstrijd betreft, kan dat weleens serieuze gevolgen hebben voor de vrouwen van het Nederlands elftal. De KNVB hoopt dat groepsgenoten IJsland, Tsjechië en Cyprus hetzelfde besluit nemen.

De laatste keer dat de UEFA van zich liet horen, is een kleine maand geleden. Het heeft eerder niet gereageerd op het dreigement van de KNVB om de wedstrijd tegen Wit-Rusland niet te spelen. Door deze beslissing dwingt het de UEFA om alsnog te reageren. Oranje gaat aan kop in de poule, maar heeft een wedstrijd meer en kan dus nog worden ingehaald. Een puntenstraf zou daarbij zeker niet helpen. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen