Willem II en Heerenveen kunnen degradatiezorgen niet wegnemen

5 maart 2022, 18:30

Er werd in Tilburg en Heerenveen met spanning naar uitgekeken: de krachtmeting tussen de in vormcrisis verkerende ploegen Willem II en SC Heerenveen. Het veel sterkere Willem II kwam maar niet tot scoren in het eigen Koning Willem II Stadion, waardoor de Friezen een belangrijk puntje stalen in Brabant: 0-0.

Willem II en SC Heerenveen zijn dé twee teams in de Eredivisie die in de grootste vormcrisis keren. Op papier was dit dan ook de ideale mogelijkheid voor beide clubs om de vormcrisis te bezweren. En hoewel niet duidelijk is wat er precies gaat gebeuren met het in blessuretijd gestaakte duel van concurrent Sparta Rotterdam (dat met 0-1 leidde bij Vitesse), was duidelijk dat de wedstrijd tussen de Tilburgers en de Friezen nu helemáál onder hoogspanning stond.

Sinds de winterstop weet zowel Willem II als Heerenveen niet meer wat scoren is. In de laatste zeven duels van 2022 wist de ploeg uit Friesland maar twee (!) keer te scoren. De ploeg van Fred Grim vond driemaal het doel in de laatste zes wedstrijden. Die goals vielen allemaal in de 3-1 overwinning op RKC Waalwijk. Bovendien zijn Willem II en Heerenveen de twee clubs met het laagste schotpercentage tussen de palen: 35.5 procent voor de thuisploeg, tegenover 41.8 procent voor de uitploeg.

Voor het eerst dit seizoen stond Ché Nunnely niet in de basis bij de Tricolores. Grim koos voor Mats Köhlert en Max Svensson op de flanken. Derrick Köhn was linksback. Ringo Meerveld was ziek geweest en was niet op tijd hersteld om mee te kunnen doen. Görkem Saglam startte daarom op het middenveld.

Trainer Ole Tobiassen koos er zaterdagmiddag voor om zijn team niet te wijzigen ten opzichte van vorige week. Toen ging zijn team onderuit (1-2) in het eigen Abe Lenstra Stadion van FC Utrecht.

Uiteindelijk was er net voor het rustsignaal nog een moment van opwinding. Aanvallende middenvelder Saglam jaagde de bal van afstand richting de hoek, maar keeper Erwin Mulder redde op magistrale wijze.

Coach Tobiasen besloot om na de rust geen wijzigingen door te voeren in zijn elftal. Door het 4-2-2-2 systeem van de Deen had Willem II namelijk last van het grote aantal spelers in de as. Dat maakte het lastig voor het team van Grim om erdoorheen te komen. Zo hanteerde zij voornamelijk lange ballen vanaf de tweede lijn, met als aanspeelpunt Jizz Hornkamp.

Desalniettemin was het systeem van Tobiasen ook meteen zijn eigen valkuil. De spelers liepen namelijk allemaal in één lijn. In beginsel staan de centrale verdedigers, controleurs, aanvallende middenvelders en spitsen allemaal in dezelfde lijn. Daardoor zat er geen enkele diepgang vanaf de zijkanten en was zijn middenveld hierdoor veel te statisch.

Naarmate de tweede helft vorderde bleef het spelbeeld onveranderd in Tilburg, waar het thuispubliek ondanks de 0-0-tussenstand niet geheel ontevreden was. De Tilburgers hadden de bal, doken geregeld op in het strafschopgebied en kwamen verdedigend geen moment in de problemen.

In het laatste kwartier zou je een zinderend slotoffensief verwachten, maar de Tricolores wisten tot geen enkele kans meer te komen. Heerenveen kon daardoor relatief makkelijk stand houden en was zelfs met een kopbal van Sven van Beek nog dicht bij een gestolen overwinning.

Door het doelpuntloze gelijkspel pakken de blauw-witten eindelijk hun eerste punt na zeven opeenvolgende nederlagen. Willem II zal aan het duel een bittere nasmaak overgehouden hebben, want de ploeg van Grim had zaterdagmiddag meer recht op één schamel puntje.

Opstellingen en beoordelingen:

Willem II: Wellenreuther 6,5; Owusu 6,5, Dammers 6,5, Heerkens 6,5, Köhn 6,5; Crowley 6,5 (87. Roemeratoe –), Saddiki 6,5; Köhlert 7, Saglam 7 (87. Kabangu –), Svensson 5,5 (74. Nunnely –); Hornkamp 6.

SC Heerenveen: Mulder 7,5; Van Ewijk 5, Van Beek 6, Dresevic 5,5, Woudenberg 4,5; Madsen 5 (73. Tahiri –), Haye 6; S. de Jong 4 (64. Musaba 5), Sarr 5 (90. Van der Heide –), Halilovic 5; Van Hooijdonk 4 (73. Stevanovic –).

Man of the Match: Erwin Mulder

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen