Girona keert mede dankzij knullig eigen doelpunt terug in La Liga

19 juni 2022, 22:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Girona heeft zich zondagavond verzekerd van promotie naar La Liga. De ploeg uit Gerona won de beslissende wedstrijd met 1-3 op bezoek bij Tenerife en meldt zich zodoende als derde promovendus op het hoogste niveau. Het is de tweede keer dat de club promoveert.

Tenerife en Girona hadden in de eerste wedstrijd niet gescoord en dus lag alles nog open in het Estadio Heliodoro Rodríguez López. Daar leken beide ploegen met een 0-0 ruststand weer de kleedkamers in te gaan, maar daar stak Cristhian Stuani. De 35-jarige routinier uit Uruguay mocht aanleggen vanaf elf meter en stuurde doelman Juan Soriano de verkeerde hoek in: 0-1.

Na de rust knokte Tenerife zich terug in de wedstrijd en de gastheer werd ook beloond. De 38-jarige Carlos Ruiz Arenaga dook uit het niets op bij de tweede paal en hij kopte de gelijkmaker tegen de touwen. Dat bleek echter niet voldoende voor de thuisploeg. Girona werd in het zadel geholpen door een eigen doelpunt van José León Bernal en tien minuten voor tijd gooide Arnau Martínez het duel op slot: 1-3.

Girona keert na drie seizoenen terug op het hoogste niveau van Spanje. De club uit Catalonië degradeerde tijdens seizoen 2018/19 naar de Segunda División A en was sindsdien te bewonderen op het tweede podium. Na de zomer komen onder meer FC Barcelona en Real Madrid dus weer op bezoek in het Estadi Montilivi. Eerder promoveerden UD Almería en Real Valladolid al naar La Liga.