Op bezoek bij Erik ten Hag: supporters lopen weg met 'Nederlandse' enclave

24 februari 2023, 10:03   Bijgewerkt: 24 februari 2023, 10:08
Op bezoek bij Erik ten Hag: supporters lopen weg met 'Nederlandse' enclave

Erik ten Hag staat bij Manchester United voor de belangrijkste week in zijn loopbaan tot dusver. De gigantische kraker tegen FC Barcelona in de tussenronde van de Europa League en een paar dagen later de eerste finale van zijn tijdperk in Manchester tegen Newcastle United in de League Cup. Om de belangrijkste week van Ten Hag mee te maken, reisde FCUpdate.nl af naar The Red Devils voor een bezoekje. Deel II: een duik in het supportersleven tijdens de succesvolle kraker tegen FC Barcelona.

"Look. Look. Erik ten Hag is on." De grote groep Manchester United-supporters die zich verzameld heeft vlak voor vak E336 om nog een biertje en pie (jawel!) te nuttigen. De luide gesprekken vallen kort stil om naar de analyse van hun coach te luisteren. Zelfs zij die bij Betfred (niet vernoemd naar de Braziliaanse middenvelder) een voorspellinkje wagen, komen even om de hoek kijken naar het tv-scherm.

Manchester is massaal uitgelopen voor de kraker tegen FC Barcelona. Het is slechts de tussenronde van de Europa League, maar de hele dag voelt het in de met zonovergoten Engelse stad – de talloze Catalanen met hun sjaaltjes moeten zich er thuis hebben gevoeld – alsof de Champions League-finale op de rol staat. Voor veel Engelsen voelt dit al als de finale, want de kans is volgens hen zeer groot dat de winnaar van dit duel ook de Europa League zal winnen.

Daardoor staan halverwege de wc's tot de nok toe vol met half leegdronken flessen bier, aangevuld met een sterke sigarettenlucht. Een stiekem sigaretje in de wc's, want het rookverbod wordt strikt gehandhaafd. Verder zijn alleen vapes toegestaan en die veelal zoete lucht ruik je regelmatig.

Lees ook: Op bezoek bij Erik ten Hag: mediamania in Manchester 

Het lot in Ten Hag's handen

FC Barcelona staat halverwege tegen de verhoudingen in op voorsprong. "Erik ten Hag will make a substitution", is onze Engelse buurman vol vertrouwen. Het lot legt hij daarmee volledig in handen van de Nederlandse coach. Die maakt het waar; zijn gebrachte aanvaller (en duurste zomeraankoop) maakt het winnende doelpunt. Als we niet hard genoeg juichen na het eerste doelpunt, worden we aangestoten. "Why you don't celebrate?!", krijgen we het verwijt. Als we zeggen dat we géén Barcelona-supporter zijn, is het al snel goed. Bij de tweede doelpunt van Antony worden we omhelst. Hebben we toch gejuicht.

Het tekent de gigantische betrokkenheid van de fans op Old Trafford. Negentig minuten staand voetbal kijken. Negentig minuten hartstochtelijk gezang. Of eigenlijk veel langer. De fans arriveren zingend en in de pub rond het stadion gaat het feestje vrolijk door. De fans betalen in die afgeladen kroeg overigens ruim anderhalf keer zo veel voor hetzelfde biertje als een dag voor of na de wedstrijd. Dan ook nog eens in een plastic beker. En je moet een wedstrijdticket hebben om binnen te komen. Mede daardoor verloopt alles in een goede harmonie.

Bekijk ookLisandro Martínez zweept publiek op na overwinning op FC Barcelona

Als de League Cup tegen Newastle United komend weekend verloren zou worden, dan verandert dat niets aan de status van Ten Hag. Manchester loopt weg met de kale coach. Dat hij halverwege met een omzetting ook FC Barcelona verslaat, bewijst volgens de Engelse fans hun eigen gelijk. En dat gaat ook in de finale dit weekend tegen Newcastle United gebeuren. Daar twijfelt rond Old Trafford niemand aan. En ook dat werd de hele avond bezongen. Naast het United are the team for me zingt men ook graag over Wembley. En die term zit ook in Glory, Glory Man United. Daar tekenen ze voor zondag. Op Wembley.

Door: Vincent Houttuin & Nathan Sprey

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen