FC Barcelona aangeklaagd in geruchtmakend corruptieschandaal

10 maart 2023, 19:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Openbaar Ministerie van Barcelona heeft voetbalclub FC Barcelona en twee oud-voorzitters van de club aangeklaagd in het corruptieschandaal rond voormalig scheidsrechtersbaas José Maria Negreira. Barça wordt ervan verdacht met miljoenenbetalingen aan diens bedrijf de aanstelling van scheidsrechters bij duels te hebben beïnvloed. 

Niet alleen de vereniging zelf als 'juridische entiteit' moet zich tegenover de rechter verantwoorden. Ook oud-voorzitters Josep Bartomeu en Sandro Rosell zijn persoonlijk aangeklaagd door het OM. Van Bartomeu was dat wel verwacht. Nieuw is dat ook Rosell, die tussen 2010 en 2014 het ambt van voorzitter bekleedde bij de Catalanen, wordt verdacht van betrokkenheid bij het schandaal. 

In totaal zou Barcelona een bedrag van zeven miljoen euro hebben betaald aan het bedrijf DASNIL 95, waar Negreira destijds werkzaam was. Volgens de club nam het spelersanalyses af van het bedrijf, en later ook analyses van scheidsrechters die de trainers van de club zouden gebruiken voor hun wedstrijdvoorbereidingen. Volgens een verklaring van FC Barcelona is dat 'volstrekt normaal' in het topvoetbal. 

De krant El Mundo bracht het schandaal aan het rollen en haalt de verklaring van de club onderuit. 'Barcelona had een strikt vertrouwelijke mondelinge overeenkomst met de aangeklaagde Negreira zodat hij, in zijn hoedanigheid als vice-president van de CTA en in ruil voor geld, acties zou uitvoeren die ertoe strekken Barcelona te bevoordelen bij de besluitvorming van scheidsrechters in de door de club gespeelde wedstrijden, en dus in de uitslagen van de competities', schrijft het. Mocht de club schuldig worden bevonden, dan dreigt uitsluiting uit de Champions League of andere Europese toernooien, weet Marca te melden. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Barcelona is volgens mij de meest rotte club die er bestaat.

GJAM
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Vergeet "Het anderen oranje" niet😂

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen