Ophef in Portugal over Nederlandse coëfficiëntenopmars

19 maart 2023, 10:06   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

In Portugal is het nieuws over de coëfficiënten ook binnengekomen en dat levert de nodige kritiek op het beleid van de UEFA op. Een winst in de Conference League levert bijna evenveel punten op als een winst in de Champions League en dat zou moeten veranderen, volgens de Portugezen. Zij dreigen de zesde plaats kwijt te raken aan Nederland: alleen in theorie kan het nog misgaan. 

Nederland is in de coëfficiëntenranglijst virtueel al een tijdje over Portugal heengegaan en dat kan nog wel eens een directe plek voor de Champions League opleveren vanaf het seizoen 2024/25. Alex Goncalves, Portugese journalist, heeft op Twitter veel kritiek op hoe de ranglijst tot stand komt. 'Nederland is Portugal voorbij in de UEFA coëfficiëntenlijst, want een overwinning op Juventus, Atlético Madrid, Chelsea of Barcelona in de Champions League is voor de UEFA evenveel waard als een overwinning op Vaduz, Mura, Randers of Jablonec in de Conference League. Heel apart.'

Nederlandse journalisten kunnen zich wel vinden in deze uitspraak, zo ook Maarten Wijffels. 'Dit is natuurlijk helemaal waar. Is dat mooi voor 'ons'? Ja. Is 't eigenlijk belachelijk? Ja, ook', schrijft de journalist van het Algemeen Dagblad op Twitter. Al is Jeroen Kapteijns van De Telegraaf het daar niet helemaal mee eens en reageert op Wijffels. 'Nogal gechargeerd dit. Daar is wel het een en ander op aan te merken. 1. In CL kun je veel meer bonuspunten pakken dan in Conference League. 2. Dat Ajax zoveel punten heeft gepakt in CL heeft mede voor hoge klassering NL gezorgd. 3. Er zijn in Conference League juist ook punten gepakt tegen ploegen als Ol. Marseille, AS Roma, Lazio, Spurs, ploegen die je ook in CL kunt tegenkomen. Beetje flauw om dan alleen Vaduz en Jablonec te noemen. Verschil is mede veroorzaakt doordat NL breder punten pakt (met 4 of vorig seizoen 5 ploegen) ipv Portugal 3.'

In Portugal doen Benfica en FC Porto het goed in de Champions League, al is FC Porto deze week nog wel uitgeschakeld door Internazionale. In de Europa League speelt Sporting CP, wat afgelopen donderdag Arsenal uitschakelde. Het extra Nederlandse ticket komt alleen in gevaar bij een winst in de Champions League voor Benfica en een winst in de Europa League voor Sporting. Daarbij moeten Feyenoord en AZ hun toernooien zonder extra punten vroegtijdig verlaten. Normaliter gaat Nederland dus over Portugal heen, vooral door de goede prestaties in de Conference League. 

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

AKers21
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Klinkklare onzin want als een land dan eenmaal in de top 5 staat met meerdere CL deelnemers dan kom je er als land daaronder met ''halve punten'' helemaal nooit meer bij in de buurt uiteraard.

martijn1
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

De Portugezen maakten zich daar nooit druk over behalve nu het om hun eigenbelang gaat

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Helemaal mee eens want toen Portugal ver op Nederland voor stond hoorde je ze niet. Gewoon jankgedrag maar dat zijn we ondertussen wel van die Portugezen gewend zowel binnen als buiten het veld.

Richard
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

De Portugese huillies beginnen alweer te rollebollen, is het niet over het veld dan wel over de coefficienten

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen