Almere City schrijft geschiedenis en duwt FC Utrecht verder in de problemen

30 september 2023, 20:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Almere City heeft historie geschreven door in de Galgenwaard FC Utrecht met 0-2 te verslaan. Thomas Robinet en Rajiv van La Parra bezorgden Almere City kort voor tijd de eerste Eredivisiewinst uit de clubgeschiedenis. FC Utrecht speelde zonder bezieling en de rode kaart van invaller Hugo Novoa na ruim één uur deed de wedstrijd in het voordeel van Almere kantelen.

Bij het duel tussen de twee laagvliegers keerde bij nummer zestien FC Utrecht keeper Barkas terug onder de lat ten koste van Branderhorst. Bij de nummer laatst Almere City vervingen Mbe Soh en Kitala het tweetal Royo en Ritmeester van de Kamp. Beide ploegen scoorden tot vandaag slechts vier keer én dat was gezien het weifelende begin geen toeval. Vooral de thuisploeg legde een stroperige vertoning op de mat.

Halverwege de eerste helft werd FC Utrecht wat sterker met één levensgrote kans voor Seuntjens. De aanvalsleider beloonde een formidabele aanname niet doordat Almere-doelman Bakker zijn schot met een geweldige reflex keerde. Zo bleef het eerste doelpunt in Utrechtse dienst nog even uit voor Seuntjens. Vlak voor rust keerde het tij in het voordeel van Almere City én nadat Robinet op Barkas stuitte, kuste een kopbal van aanvoerder Van Bruggen de lat.

FC Utrecht en Almere City speelden voor het eerst een competitieduel tegen elkaar en er ontspon zich in de tweede helft een gelijkopgaande strijd. Eerst lieten Seuntjens voor de thuisploeg en Cathline voor de promovendus na om de score te openen. Na ruim een uur kende de invalbeurt van Novoa - die de geblesseerde Ter Avest verving - een dramatisch einde. Na amper achttien minuten werd de Spanjaard met tweemaal geel weggestuurd. Kort daarvoor ontsnapte Kitala aan zijn tweede gele prent.

Een 0-0 gelijkspel leek ook na de rode kaart - gezien het spelbeeld - een logische eindstand. Een rake kopbal van Robinet kort voor tijd vergrootte echter de malaise in Utrecht. Van La Parra gooide de wedstrijd in de laatste minuut volledig op slot door de bal van dichtbij binnen te lopen. Deze twee treffers bleken voldoende om Almere City een unieke mijlpaal te bezorgen. Dankzij de driepunter verliet Almere City van de laatste plaats en klom zelfs over de Domstedelingen heen.