Strafrechtadvocaat weet hoe reëel uitlevering van Quincy Promes naar Nederland is

2 mei 2024, 12:40
Foto: © Imago

Advocaat Kerem Canatan, gespecialiseerd in internationaal strafrecht en uitleveringen, verwacht dat Quincy Promes dít jaar nog uitgeleverd wordt aan Nederland. De voetballer zit momenteel vast in Dubai op verzoek van Nederland. Donderdag is de eerste dag van het uitleveringsproces rond de Amsterdammer in Dubai.

Promes zit inmiddels al anderhalve maand op verzoek van Nederland vast in Dubai en is in beroep gegaan tegen de uitlevering. Dat proces zal volgende week donderdag van start gaan, waarna duidelijk wordt of de vleugelspeler uitgeleverd zal worden aan Nederland of aan Rusland. In Rusland zou de voetballer ook op de opsporingslijst staan wegens belastingontduiking.

Artikel gaat verder onder video

AT5 zette de feiten op een rijtje en bracht in kaart hoe reëel de kans is dat Promes binnenkort in Nederland is. “De uitleveringsrechter in Dubai kijkt niet naar de veroordelingen, omdat Promes in hoger beroep is gegaan tegen zijn veroordelingen. Dus ze kijken alleen maar naar de feiten waar hij verdacht van wordt en of daar minstens een jaar gevangenisstraf op staat”, legt Canatan uit. Bij Promes is dat dus het geval, waardoor ze vervolgens gaan beoordelen of er redenen zijn om de uitlevering te weigeren.

“Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze zeggen dat Nederland niet de juiste papieren heeft verzonden of dat het niet op de juiste manier is ingediend. Andere weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld als het gaat om een politiek delict of als iemand de doodstraf zou kunnen krijgen. Of als het geen strafbaar feit in het land zelf op zou leveren. Dat wordt dan aangevoerd door de advocaten en de rechter moet dan beoordelen of die weigeringsgronden zich voordoen”, aldus de advocaat.

Canatan voorspelt dat Promes dit jaar nog uitgeleverd wordt aan Nederland. “Normaal gesproken is het zo dat je na de uitleveringsbeslissing wordt uitgeleverd, er is dan normaal gesproken wel nog een beroepsmogelijkheid. Maar ik verwacht dat – als de uitlevering wordt toegestaan –  wel dat hij dit jaar in Nederland is.”

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 John van den Heuvel over uitlevering Promes: ‘Iedereen voelt aan dat hij een spelletje speelt’

John van den Heuvel heeft zich bij RTL Boulevard uitgelaten over de situatie rondom Quincy Promes.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

De kleine
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Ze moeten wel opschieten om hem hier in Nederland te krijgen want het EK voor gedetineerden dan gaan we zeker wel winnen met zo'n speler

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Als hij niet aan Nederland wil worden uitgeleverd, laat Poetin en consorten hem dan maar houden. Mag ie daar waarschijnlijk zijn straf in Siberie uitzitten voor het tienvoudige. Opgeruimd staat netjes.

peterdejong1983
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Nee. Dat is maar schijn. Hij krijgt een kleine boete en is weer vrij. Gebeurd daar vaak zat om landen die 'niet lief voor hun zijn' dwars te zitten

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen