FC Groningen ook rekenkundig veilig na remise tegen FC Utrecht

19 april 2018, 20:32   Bijgewerkt: 19 april 2018, 21:10

FC Groningen heeft zich donderdagavond rekenkundig veilig gespeeld in de Eredivisie. Op bezoek in Utrecht ging het - net als het hele seizoen eigenlijk - niet eenvoudig, maar nadat het in de eerste helft meermaals werd gespaard door de thuisploeg, maakte Tom van Weert vanuit een penalty gelijk. Dat punt zorgt ervoor dat de noorderlingen ook mathematisch niet meer in te halen is door Roda JC. 

Geheel in de stijl van het seizoen begonnen de bezoekers aan het duel, dat gespeeld werd met immer 'zomeravondvoetbal'. Het tempo aan beide kanten lag bijzonder laag, de amusementswaarde was nog minder. Groningen begon dus aan dit duel zoals het al de hele competitie bezig is; bijzonder slecht. Na acht minuten maakte aanvoerder Willem Janssen namelijk al de openingsgoal.

{image[325591][right-half][]}En dat zorgde voor vervelende gezichten bij FC Groningen. Want hoewel ze zich alleen in theorie nog zorgen hoefden te maken over degradatie, had Fabers formatie in het zo geplaagde seizoen eindelijk de stijgende lijn te pakken. Het seizoen waarin het acht duels op rij niet won; het vijftiende heeft in de gestaan in de competitie; er onrust was rondom ongeveer alle aanvallers (Mimoun Mahi, Lars Veldwijk, Oussama Idrissi); en trainer Ernest Faber flink onder druk stond. Bovendien wilde het lang omhoog kijken naar de play-offs, maar moest het uiteindelijk nog (te) lang vrezen voor degradatie-zorgen.

En dat het dat seizoen donderdagavond afsloot met de definitieve handhaving, had het voor de pauze vooral aan de thuisploeg te danken. Gyrano Kerk miste na twintig minuten een enorme kans op Utrecht's tweede goal, terwijl Sander van de Streek na een half uur Sergio Padt op zijn pad vond. Drie minuten voor de pauze kopte Dario Dumic van dichtbij over.

{image[325593][left-half][]}Zo ontsnapte FC Groningen meermaals aan een grote achterstand in de Domstad, waar De Galgenwaard met Mihai Nesu een bijzondere gast had. Hij zag hoe zijn oude ploeg het na de rust langzaam weggaf aan de bezoekers, die na de thee de vorm van de laatste weken weer iets oppakten. Hoogstaand was het zeker niet, maar in elk geval was de wilskracht weer wat groter. Na pogingen van Ritsu Doan en Jesper Drost werd Groningen twintig minuten voor tijd een beetje geholpen door Ed Janssen: de arbiter kende een penalty toe, na een overtreding op Van Weert. De aanvaller ging zelf achter de bal staan en schoot Groningen op gelijke hoogte en zo ook naar rekenkundige handhaving.

Met debutant Michael Breij binnen de lijnen ging de blik van sommige Groningen-fans na dit mislukte seizoen al op volgend jaar, terwijl Utrecht geen energie wilde verspillen met het oog op de play-offs - de vijfde plaats zal ze vermoedelijk niet meer ontgaan, al is dat rekenkundig nog lang niet zeker. Beide ploegen waren tevreden met een punt, de supporters ongetwijfeld minder met de wedstrijd, die nooit echt ontbrandde. Maar daar zullen ze in Groningen voorlopig niet heel rouwig om zijn: eindelijk zit de strijd tegen degradatie er definitief op.

Opstellingen en beoordelingen*:

FC Utrecht: David Jensen 6; Mark van der Maarel 6, Willem Janssen 7, Dario Dumic 5,5, Giovanni Troupée 5,5; Mateusz Klich 5,5 (54. Lukas Görtler 5), Sander van de Streek 7, Rico Strieder 6,5, Yassine Ayoub 7; Zakaria Labyad 5,5 (83. Anouar Kali -), Gyrano Kerk 4,5 (83. Cyriel Dessers -)

FC Groningen: Sergio Padt 7; Django Warmerdam 5 (45. Amir Absalem 6), Kasper Larsen 6, Mike te Wierik 6, Deyovaisio Zeefuik 5; Juninho Bacuna 6,5, Tom van de Looi 5,5; Ajdin Hrustic 6, Jesper Drost 4,5 (73. Michael Breij -), Ritsu Doan 5; Tom van Weert 6.

Man of the match: Willem Janssen

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen