De Graafschap bezorgt NAC Breda nederlaag én rode lantaarn

1 februari 2019, 22:09   Bijgewerkt: 1 februari 2019, 23:06

De Graafschap heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de kelder van de Eredivisie. De Doetinchemmers droegen de rode lantaarn over aan NAC Breda door de Bredanaars met 3-0 te kloppen. De zege was verdiend, want De Graafschap toonde zich de bovenliggende partij en troefde NAC ook vooral af op vechtlust.

Eén punt bedroeg het verschil tussen De Graafschap en NAC Breda, tot vanavond de nummers achttien en zeventien van de Eredivisie. Het was dus een heuse kelderkraker, waarbij de verliezer de rode lantaarn voor minimaal één week gaat dragen. De Graafschap deed dat al een tijdje, terwijl ook NAC dit seizoen maar nauwelijks boven de rode streep weet uit te komen.

Vanaf de eerste minuut was het dan ook een echt potje degradatievoetbal. Het niveau liet te wensen over, maar de strijd - vooral van de kant van De Graafschap - en het hoge tempo maakten alles goed. De Superboeren toonden de meeste wil om te winnen: ze maakten het spel, terwijl NAC-keeper Benjamin van Leer bij de doeltrappen meteen al veel tijd probeerde te smokkelen.

De 1-0 ruststand op het scorebord was daarom terecht. De Graafschap keek tien minuten de kat uit de boom, maar nam daarna de touwtjes in handen. De schwung kwam erin en dat leidde na een half uur spelen tot een terechte voorsprong. Delano Burgzorg was de doelpuntenmaker, de linksbuiten schoot via Van Leer raak. De keeper zag er daarbij niet goed uit, maar liet zich passeren door de houdbare bal.

NAC moest in de resterende 45 minuten net als vorige week tegen ADO zien terug te komen van een achterstand en mocht daarbij niet klagen dat De Graafschap vlak voor de pauze naliet de voorsprong te verdubbelen. Basisdebutant Charlison Benschop kon in alle vrijheid inkoppen, maar deed dat te zacht en dus behoedde Van Leer zijn ploeg voor een mokerslag. Van Leer had in de eerste helft al meerdere reddingen moeten verrichten, in de tweede helft veranderde dat niet en had hij het evenzo druk.

Zijn eerste taak in de tweede helft was het stoppen van een vrije trap van El Jebli, maar daartoe had hij geen enkele kans. De vrije trap van El Jebli vloog schitterend de bovenhoek in, dat betekende dat NAC vanaf minuut 49 tegen een 2-0 achterstand aankeek. Net als tegen Fortuna Sittard twee weken geleden (5-1) blonk El Jebli dus weer uit en onderstreepte hij dat met een prachtige vrije trap.

Vervolgens verzuimde De Graafschap de Brabanders de genadeklap uit te delen. NAC leek helemaal van de leg en werd door Van Leer nog een beetje in de wedstrijd gehouden. Javier Vet schoot in kansrijke positie tegen de doelman op in plaats van af te leggen op vrijstaande medespelers en Furdjel Narsingh vond in twee instanties de keeper op zijn weg na een slim passje van El Jebli. Ook Ted van de Pavert was nog dicht bij een treffer, hij kopte uit een corner net over.

Het kwam De Graafschap niet duur te staan, voornamelijk omdat NAC slordig met de zeldzame kansen omsprong. Daarbij had het ook een beetje pech, want een kopbal van Menno Koch stuiterde vlak na de 2-0 via de handen van Hidde Jurjus tegen de paal en een schot van Gervane Kastaneer werd vlak voor de lijn weggehaald door Jordi Tutuarima. Diezelfde Kastaneer had even daarvoor nog in grote vrijheid over gekopt.

Het zat er dus niet in voor NAC, dat dit seizoen op vreemde bodem nog niet won en ook nu weer een modderfiguur sloeg. De rekening die het daarvoor betaalt is een dure: vanaf heden is het hekkensluiter van de Eredivisie en moet het serieus gaan vrezen voor een terugkeer naar de Eerste Divisie. De Graafschap gaf NAC in blessuretijd zelfs nog een extra klap in het gezicht. El Jebli was al naar de kant, maar ook Leeroy Owusu liet zien dat hij een mooie traptechniek heeft. Zijn lage vrije bal verdween achter Van Leer, en betekende voor de ontketende Vijverberg de kers op de taart. De Graafschap is eindelijk van de laatste plaats af en mag met zes punten uit drie wedstrijden spreken van een uitstekend begin van 2019.

Opstellingen en beoordelingen*:

De Graafschap: Hidde Jurjus 6, Leeroy Owusu 7, Bart Straalman 7, Ted van de Pavert 7, Jordi Tutuarima 7, Azor Matusiwa 5, Javier Vet 6.5, Youssef El Jebli 7.5 (75. Erik Bakker -), Furdjel Narsingh 6.5 (84. Daryl van Mieghem -), Charlison Benschop 5 (72. Fabian Serrarens -), Delano Burgzorg 6.5.

NAC Breda: Benjamin van Leer 5, Khalid Karami 5, Menno Koch 6, Karol Mets 5, Alexander Gersbach 4.5, Anouar Kali 4.5, Gianluca Nijholt 5 (58. Robert Mühren 5), Ramon Lundqvist 5, Giovanni Korte 4.5 (57. Sullay Kaikai 5), Gervane Kastaneer 5.5, Mikhail Rosheuvel 5.5.

Man of the match: Youssef El Jebli

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.