Veerkrachtig AZ maakt alsnog gehakt van Willem II in crisis

20 december 2020, 18:45   Bijgewerkt: 20 december 2020, 20:35

AZ heeft een zeer ruime zege behaald op Willem II. Nadat het in het eerste halfuur werd getrakteerd op een 0-2 achterstand, kwam het knap terug dus wonnen de Alkmaarders uiteindelijk met 5-3. Jesper Karlsson, Teun Koopmeiners en Fredrik Midtsjø waren de grote mannen waardoor AZ de subtop niet uit het oog verliest. De zorgen bij Willem II worden met de week groter en ook vandaag stelde het uiteindelijk weer teleur.

De ploeg uit Alkmaar hoopte de roerige periode met de trainerswissel en de mindere resultaten die dat teweegbracht, definitief achter zich te laten. Vorige week boekte Pascal Jansen zijn eerste overwinning door met 1-3 bij verrassing FC Twente te winnen en tegen laagvlieger Willem II moest die lijn worden doorgetrokken. Waar het vorige seizoen van de Tricolores met een vijfde plek in de onafgemaakte competitie nog veel weg had van een sprookjesboek, is de huidige jaargang meer en meer een hoofdpijndossier aan het worden.

                                                                                                                     

Een grijs en grauw AFAS Stadion vormde het decor van een contrasterend genoeg zeer kleurrijke eerste helft. Willem II liet het initiatief op spelgebied aan de tegenstander, maar ondernam als eerste actie op het gebied van doelpunten. Twee corners zorgen ervoor dat het nog binnen het halfuur zeer verrassend op 0-2 voorsprong kwam. Marco Bizot nam het luchtledige flink onder handen, maar miste de bal, waardoor Aboukhlal schrok en in een reflex in eigen doel schoot. De corner die daarop volgde was een prooi voor Calvin Stengs, maar hij kopte de bal via zijn eigen arm weg.

Dennis Higler had het moment over het hoofd gezien en werd erop geattendeerd door de VAR Alex Bos. De scheidsrechter had afgelopen week ook al een zware kluif aan Ajax – Utrecht voor de beker en had het ook vandaag moeilijk. Zo moest Bos eerder ook al ingrijpen bij een buitenspeldoelpunt van Myron Boadu. Na het zien van de beelden legde hij de bal op elf meter en de assistkoning van de Eredivisie Mike Tresor maakte koeltjes af. Zo leek Willem II even op weg naar een grote stunt, maar Teun Koopmeiners had andere plannen.

Vanuit een vrije trap schoot de aanvoerder van AZ door de muur de 2-1 binnen, nadat Görkem Saglam in een moment van verstandsverbijstering een stap opzij zette. Voor rust trok hij de stand nog helemaal gelijk door een goede corner van Jesper Karlsson binnen te werken. De Zweed werd afgelopen week nog verkozen tot beste speler van de Zweedse competitie in het vorige seizoen en liet hier zien waarom deze prijs hem toebehoort. Een andere Scandinavische aanvaller van AZ, Albert Gudmundsson, was er overigens niet bij. Hij was om disciplinaire redenen buiten de selectie gelaten door Pascal Jansen.

De bijdrage van de Noor was daarmee nog niet afgedaan, want enkele minuten later versierde hij ook nog een strafschop. Teun Koomeiners gunde dit buitenkansje aan Jesper Karlsson, die dit kunstje prima bleek te beheersen. Daarna kwam Willem II in de grote rode rondo terecht en vertolkte het slechts een bijrol is het restant van de wedstrijd. Invaller Ché Nunnely was net voor het einde nog wel verantwoordelijk voor de eretreffer; 5-3.

Pascal Jansen weet dus wéér te winnen met zijn ploeg en kan zich opmaken voor de lastige ontmoeting met Vitesse. Willem II blijft door de nederlaag nog altijd onder de streep staan. Mocht Adrie Koster niet samen met het degradatiespook aan het kerstdiner willen zitten, dan zal hij komende woensdag een stuntje moeten  bewerkstelligen tegen koploper Ajax. In januari staan er voor de Tilburgers met onder meer VVV-Venlo, RKC en PEC wat eenvoudigere tegenstanders op het programma.

Opstellingen en beoordelingen*:

AZ: Marco Bizot 4,5; Owen Wijndal 6, Timo Letschert 5,5, Pantelis Hatzidiakos 5,5, Yukinari Sugawara 7,5 (87. Tijani Reijnders -); Teun Koopmeiners 7,5, Calvin Stengs 6,5, Fredrik Midtsjø 7,5; Jesper Karlsson 7,5 (81. Ferdy Druijf -), Myron Boadu 5,5, Zakaria Aboukhlal 5 (81. Hakon Evjen -).

Willem II: Robbin Ruiter 5; Derrick Köhn 5, Jan-Arie van der Heijden 5, Sebastian Holmén 4,5, Leeroy Owusu 4,5; Wesley Spieringhs 6 (66. Ché Nunnely 7), Freek Heerkens 6 , Görkem Saglam 6; Evangelos Pavlidis 5,5, Kwasi Wriedt 5 (75. Mats Köhlert -), Mike Trèsor 6,5.

Man of the match: Fredrik Midtsjø

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen