Backs Oranje blij met 5-3-2: "Ik kijk naar de voordelen"

8 juni 2021 – Het Nederlands elftal jaagt deze zomer tijdens de eerste deelname aan een eindronde in zeven jaar op de titel tijdens het EK. Bondscoach Frank de Boer heeft besloten om zijn elftal in een 5-3-2-formatie te laten aantreden, maar de voorbereiding verliep niet bepaald vlekkeloos. Terwijl er veel kritiek is op de speelwijze, zijn de spelers overtuigd van het plan.

Backs Oranje blij met 5-3-2: "Ik kijk naar de voordelen"

Denzel Dumfries en Owen Wijndal zijn in het nieuwe systeem twee belangrijke spelers. Als backs dienen zij de gehele linkerflank te bestrijken. "Ik kijk vooral naar de voordelen", zegt Dumfries op de persconferentie, geciteerd door Voetbal International. "Ik en Owen zijn allebei energieke backs en kunnen in dit systeem onze energie kwijt. Ik vind het wel lekker dat je nu kan doorstappen naar de back van de tegenstander."

Daar sluit Wijndal zich bij aan. Toch moet de speler van AZ ook wennen. "Normaal heb je een aanvaller voor je. Nu moet je eerder voorin zien te komen dan je gewend bent. Dat betekent dat je die momenten beter moet uitkiezen. Het is iets waar we hard aan werken, door te praten met trainers, medespelers en door veel beelden te bekijken. Ik merk dat het steeds beter gaat. Zondag zullen we er klaar voor zijn."

Beide spelers spraken over een groot gemis nadat bekend werd dat Donny van de Beek geblesseerd is afgehaakt. "Allereerst is het vervelend voor Donny, maar dat is het net zo goed voor de andere spelers", aldus Wijndal.

Oranje

gerelateerd