Briljante Salah stuurt Marokko na verlenging naar huis, AZ blij

30 januari 2022, 18:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Egypte heeft zich zondagavond ten koste van Marokko geplaatst voor de halve finale van de Afrika Cup. Bij een gelijke stand van 1-1 besliste Egypte de wedstrijd in de verlenging met de 2-1. Bij beide goals was een cruciale rol weggelegd voor de uitblinkende Mohamed Salah die met een goal en een assist AZ een dienst bewees, door Zakaria Aboukhlal naar huis te sturen.

Op voorhand was deze kwartfinale een van de grootste wedstrijden van dit toernooi. Twee titelkandidaten namen het tegen elkaar op en begonnen ook met grote namen aan de aftrap. Zo stonden onder meer Youssef En-Nesyri, Munir El Haddadi, Sofyan Amrabat, Achraf Hakimi en Yassine Bounou in de basis bij Marokko. Salah en Mohamed Elneny waren de blikvangers bij Egypte.

Al snel kwam Egypte tegen een achterstand aan te kijken, door een domme overtreding in de zestien. Sofiane Boufal benutte de strafschop en schoot zijn land al binnen zeven minuten op voorsprong. Enkele minuten na rust kwam Egypte echter langszij, nadat een klutssituatie uit een corner voor de voeten van Salah kwam, die eenvoudig afrondde.

Pas in de blessuretijd was er een rol weggelegd voor AZ-speler Aboukhlal, maar op dat moment had Egypte net de winnende treffer gemaakt. Salah begon op de rechterflank aan een schitterende solo, besloot buitenom te passeren en legde de bal uiteindelijk op een onmogelijk te missen plek klaar voor een medespeler. Invaller Trezeguet pakte dat cadeautje gretig uit, waardoor Marokko nu is uitgeschakeld.

Ook Tarik Tissoudali viel enkele minuten voor tijd nog in, maar kon het tij niet keren. Egypte neemt het in de halve finale op tegen Kameroen. De andere halve finale zal gaan tussen Burkina Faso en de winnaar van Senegal-Equatoriaal Guinea. De uitschakeling van Marokko is stiekem goed nieuws voor AZ, dat nu wel over Aboukhlal kan beschikken in de uitwedstrijd tegen PSV van komende zaterdag.

Zie ook: Mooi: feestende spelers onderbreken interview bondscoach