Gakpo en Frenkie loodsen Oranje eenvoudig naar achtste finale

29 november 2022, 17:50

Nederland heeft in de laatste groepswedstrijd op het WK een eenvoudige zege behaald op Qatar. In een wedstrijd waarin Nederland geen sprankelend voetbal liet zien, maar ook geen moment in gevaar kwam, waren doelpunten van Cody Gakpo en Frenkie de Jong genoeg voor de overwinning (2-0). Dankzij de zege plaats Oranje zich als groepshoofd voor de achtste finales, terwijl Qatar als gastland geen enkel punt heeft weten te behalen.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er veel aandacht besteed aan de terugkeer van Memphis Depay en Marten de Roon in de basis bij Oranje. De Roon moest De Jong enige verlichting bieden in verdedigend opzicht, terwijl Depay fit genoeg was om een vol uur te kunnen spelen. In de openingsfase domineerde Oranje zoals verwacht werd het balbezit, maar wist niet tot veel uitgespeelde kansen te komen.

In de 26e minuut werd de ban eindelijk gebroken. Na een goede combinatie tussen Depay en Davy Klaassen kreeg uitgerekend goudhaantje Cody Gakpo te veel ruimte van de Qatarese verdediging, waarna hij hard in de rechter onderhoek binnen schoot. Dankzij het doelpunt was Gakpo in zijn eerste drie WK-duels trefzeker voor Oranje, waarmee hij zich in [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/410865/gakpo-breekt-fraai-record-in-oranje-minimaal-100-miljoen/,_blank,een illuster rijtje voegde]. Op een tweede goede kans voor Gakpo uit buitenspelpositie na was er verder in de eerste helft weinig spannends waar te nemen, waardoor Oranje met een minimale voorsprong de kleedkamers op zocht.

Nederland begon vervolgens echter sterk aan de tweede helft en werd hier binnen vijf minuten al voor beloond. Uit een goede voorzet van Davy Klaassen wist Depay de bal op doel te volleren, waarna Frenkie de Jong scherp op lette en in de rebound de 2-0 binnen schoot. Nadat de voorsprong was verdubbeld, was het Qatarees verzet gebroken. Nederland behield eenvoudig het balbezit en zocht zorgvuldig naar een gaatje in de verdediging van Qatar, maar had niet het creatieve vermogen om tot echte kansen te komen. Met name Denzel Dumfries aan de rechterkant kon zijn diepgang niet laten zien en ook de spitsen werden nauwelijks bereikt.

In de 68e minuut dacht invaller Steven Berghuis de voorsprong te vergroten, maar omdat daar een handsbal van Gakpo aan vooraf ging, draaide de VAR zijn treffer terug. Omdat ook breekijzers Wout Weghorst en Vincent Janssen geen grote kansen voor Oranje konden creëren, speelde de ploeg van Louis van Gaal de wedstrijd rustig uit. Dankzij de overwinning eindigt Nederland als koploper van groep A en zal het daardoor de nummer twee van groep B treffen in de achtste finale. Om 20.00 uur zullen Iran en de Verenigde Staten in een onderling duel bepalen wie het op zal nemen tegen Oranje.