Flets Oranje nipt langs Luxemburg

2 september 2006, 22:17

De eerste drie punten zijn binnen, maar daar is ook alles mee gezegd. Nederland hoopte in de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen voetbaldwerg Luxemburg op een monsterscore, maar dat werd het bij lange na niet. Verder dan 0-1, door een vroeg doelpunt van Joris Mathijsen, kwam de zwak spelende ploeg van bondscoach Marco van Basten niet. Oranje liet op alle fronten veel te weinig zien en het is duidelijk dat de ploeg in het vervolg van de kwalificatiereeks uit een ander vaatje zal moeten tappen om het EK van 2008 te bereiken.

Oranje begon in het Luxemburgse Stade Josy Barthel met de basisformatie die, op basis van de laatste trainingen, verwacht werd. Dit hield in dat Theo Janssen als linkshalf voor het eerst in de basis mocht beginnen en dat ook Stijn Schaars en Klaas Jan Huntelaar opnieuw in de basis stonden. Beide spelers hadden in het oefenduel met Ierland een uitstekende indruk achter gelaten en Van Basten hoopte in Luxemburg voort te borduren op de fraaie zege van Dublin (0-4).

Al snel bleek echter dat de Luxemburgers niet van plan waren om zich als makke lammetjes naar de slachtbank te laten leiden. Waar Ierland Nederland alle ruimte gaf om de voetballen, hielden de Luxemburgers de ruimtes vanaf het eerste fluitsignaal klein. Oranje wist zich hier geen raad mee en beperkte zich in de openingsfase van de wedstrijd tot lange ballen van achteruit naar vleugelaanvallers Kuyt en Van Persie. Omdat deze ballen echter precisie misten, bleef Luxemburg eenvoudig overeind.

Steker nog, Oranje mocht van geluk spreken dat het niet op achterstand kwam. Binnen een kwartier was de thuisploeg tot tweemaal toe dicht bij een sensationeel doelpunt, maar een eigen inzet van Mathijsen en een schot van Joachim zeilden net langs het doel van Edwin van der Sar.

Nederland bleek vervolgens een stuk slagvaardiger. Een inzet van Dirk Kuyt werd door de Luxemburgse doelman Jonathan Joubert net naast getikt, maar uit de hoekschop die hierop volgde zorgde Joris Mathijsen voor de bevrijdende 0-1. De kopbal van de centrale verdediger werd door Joubert nog net gekeerd, maar vervolgens was het voor de voormalig AZ'er een koud kunstje om in de nastoot zijn eerste interlanddoelpunt aan te tekenen.

Oranje ging na dit doelpunt weliswaar beter voetballen, maar Luxemburg bleef gevaarlijk. Zo leek Sébastien Remy te gaan scoren na balverlies van Theo Janssen, maar zijn lobje verdween tot opluchting van het Oranje-legioen net over het doel van Van der Sar. Nederland, dat bij vlagen aardig combinatievoetbal op de mat legde, kon hier weinig tegenover stellen. Verder een halve kans voor de zeer matig spelende Klaas Jan Huntelaar kwam de ploeg van Marco van Basten in de eerste helft niet.

Dit systeem bleek een betere manier om Luxemburg te bestrijden. Binnen enkele minuten kreeg Robin van Persie een goede schotkans, nadat hij de bal op een presenteerblaadje gekregen had van Vennegoor of Hesselink. Dit schot trof geen doel, maar het bleek het startsein van een goede fase van het Nederlands elftal. Oranje had haar opponent plotseling volledig in de tang en ging vol goede moed op zoek naar een tweede treffer.

Deze goede fase van Oranje duurde echter niet lang. Na een kwartier in de tweede helft leek de meeste schwung alweer uit het Nederlandse spel te zijn verdwenen en kreeg Luxemburg iets meer grip op de wedstrijd. Aanvallend bleef Oranje te weinig brengen en dat kwam vooral door het zwakke spel van Klaas Jan Huntelaar. De Ajacied zat totaal niet in de wedstrijd en zorgde geen enkele keer voor gevaar. Na de wedstrijd in Ierland sloot Nederland de Ajacied nog in haar armen als de onbetwiste spits van Oranje, maar het duel in Luxemburg gaf aan dat hij nog een lange weg te gaan heeft.

Dirk Kuyt zorgde in de tweede helft nog voor het meeste gevaar. De aanvaller van Liverpool nam de Luxemburgse doelman Joubert een aantal keer onder vuur, maar de sluitpost redde bekwaam. In de slotfase wist Kuyt de doelman eindelijk kansloos te laten, maar ditmaal vond de Katwijker de paal op zijn weg.

Ondanks het feit dat de goedwillende amateurs uit Luxemburg in de slotfase duidelijk naar lucht hapten, bleef het 0-1. Daarmee is de eerste stap richting het EK gezet, maar de manier waarop geeft te denken. Het feit dat de beperkte Luxemburgers liefst drie tot vier goede kansen kregen, is ronduit zorgwekkend. Het moet beter bij Oranje, anders kan Wit-Rusland komende woensdag in Eindhoven wel eens voor een verrassing gaan zorgen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen