Fantasieloos Oranje stelt teleur tegen Roemenië

24 maart 2007, 22:22   Bijgewerkt: 24 maart 2007, 23:40

Het Nederlands elftal heeft, op weg naar het EK van 2008, dure punten laten liggen. In de Rotterdamse Kuip kwam de formatie van bondscoach Marco van Basten niet verder dan 0-0 tegen Roemenië. Dat was zeker geen onterechte uitslag, aangezien Oranje onthutsend slecht voor de dag kwam. De ploeg slaagde er in negentig minuten niet in om ook maar één uitgespeelde kans te creëren, een 'prestatie' waarvoor de Oranjehemden zich diep moeten schamen.

Natuurlijk is Roemenië de huidige nummer veertien van de FIFA-ranglijst. En natuurlijk is de ploeg van bondscoach Victor Piturca de op papier beste tegenstander van Oranje in deze kwalificatiereeks richting het EK van 2008. En oké, natuurlijk beschikt de ploeg over een aantal aardige voetballers, met spits Mutu als meest aansprekende pion. Maar om nou te zeggen, zoals Marco van Basten voorafgaand aan het duel deed, dat de ploeg gelijkwaardig is aan Oranje, dat lijkt iets te veel eer voor de Roemenen.

Dat Roemenië de belangrijkste rivaal is op weg naar het EK van 2008, zegt dan ook meer over de zwakte van de groep, dan over de kracht van de Roemenen. Oranje heeft ditmaal simpelweg een keer geluk gehad met de loting, zo eerlijk moet je zijn. En dus zou op papier een gelijkspel misschien niet heel slecht zijn, maar eigenlijk zou het niet meer dan normaal zijn als Oranje dit duel zonder al te veel problemen naar zich toe zou weten te trekken.

Met name van de bezetting op het middenveld leek heel weinig te kloppen. Op papier was Denny Landzaat de man die de brug tussen de defensie en de aanval moest vormen, maar in praktijk kwam daar bar weinig van terecht. Uitgerekend Rafael van der Vaart, de meest aanvallende van de drie middenvelders, stond regelmatig als meest verdedigende pion te voetballen. Zijn specialiteit, het creëren en maken van doelpunten, werd hierdoor volledig onbenut gelaten.

Ondanks de wanprestatie die zijn team op de mat legde, verzuimde Van Basten om in te grijpen. De coach liet zijn elftal bijna tachtig minuten lang aanmodderen, voordat hij vers bloed het veld in stuurde. Dit verse bloed kwam vervolgens niet in de vorm van een extra aanvaller, maar in de persoon van Urby Emanuelson. Van Basten bracht de linkspoot in plaats van Denny Landzaat, waarna Van Bronckhorst doorschoof naar het middenveld. Een merkwaardige wissel, want de laatste keer dat Van Bronckhorst op die positie speelde dateert alweer van jaren geleden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen