Van Bronckhorst voorkomt gezichtsverlies Oranje

28 maart 2007, 22:34   Bijgewerkt: 29 maart 2007, 05:50

Lange tijd leek het er op dat Oranje, vier dagen na het doelpuntloze gelijkspel tegen Roemenië, ook tegen Slovenië niet verder zou komen dan 0-0. Pas in de 85ste minuut werd de ban gebroken. Een schot van Van Bronckhorst werd van richting veranderd, waardoor de Sloveense doelman Handanovic kansloos was. En dus was de opluchting groot, want nieuw puntenverlies zou de ploeg van Marco van Basten ver hebben teruggeworpen in de strijd om plaatsing voor het EK.

Deze opstelling riep nogal wat vraagtekens op. Met name de keuze om Urby Emanuelson en Giovanni van Bronckhorst de linkerflank te laten bestrijken, werd door weinigen verwacht. Van Bronckhorst speelde als linkermiddenvelder, een positie die hij de laatste jaren bij FC Barcelona slechts bij zeer hoge uitzondering bekleed heeft. En dat terwijl Clarence Seedorf, die bij AC Milan wekelijks links op het middenveld speelt, op de bank moest plaatsnemen.

Het duel met Slovenië stond dus in het teken van eerherstel, maar Oranje slaagde er slechts half in om de bittere smaak van het puntenverlies tegen Roemenië weg te spoelen. Er werd weliswaar gewonnen (0-1), maar overtuigend was het spel van Nizozemska, zoals Nederland in het Slovenisch geschreven wordt, niet. Toch zag het er allemaal wel een stuk soepeler uit dan vier dagen geleden in de Kuip, toen de ploeg niet één kans wist te creëren. Voor rust kregen Kuyt, Sneijder en Mathijsen al grote kansen, maar het trio slaagde er niet in om de bal tussen de palen te krijgen.

Ondanks deze twee Sloveense kansen had Oranje een duidelijk veldoverwicht, maar het wachten was op het moment dat dit overwicht ook in doelpunten uitgedrukt zou worden. Wilfred Bouma (paal), Ibrahim Afellay (naast), Arjen Robben (over) en Wesley Sneijder (gered) waren na rust allemaal dicht bij een treffer, maar trefzeker was geen van allen. Met name Sneijder had móeten scoren, toen Dirk Kuyt hem met een fraai steekballetje alleen voor doelman Handanovic zette. De Ajacied wilde de sluitpost van Rimini omspelen, maar Handanovic bracht knap redding.

Ook Van Basten realiseerde zich dat er snel iets moest gebeuren om nieuw puntenverlies te voorkomen en bracht in de persoon van Danny Koevermans zijn breekijzer in. De spits van AZ bewees direct zijn waarde door een aantal luchtduels te winnen, maar uiteindelijk was het Giovanni van Bronckhorst die de ban brak. Het schot van de verdediger werd van richting veranderd door een Sloveense verdediger, waardoor Handanovic geklopt was.

Door dit gelukkige doelpunt van Van Bronckhorst kwam Oranje toch nog goed weg in Celje. En eerlijk is eerlijk, gezien het veldspel was de zege dik verdiend. Maar toch zal het zorgen baren dat Oranje zó lang nodig had om de Slovenen te vloeren. In oktober, als Bulgarije naar Amsterdam komt, zal Nederland dan ook nog een versnelling hoger moeten voetballen om te winnen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen