Feyenoord buigt na rust 2-0 achterstand om in zege

Jw
22 februari 2015, 18:47

Feyenoord heeft zondag een benauwde thuiszege geboekt op Excelsior. De grootmacht uit Rotterdam keek in de rust nog tegen een 2-0 achterstand aan, maar boog deze in de tweede helft om naar een zege. Een strafschop en een rode kaart van Jurgen Mattheij zorgden voor de ommekeer: 3-2.

Feyenoord  heeft een rumoerige week achter de rug, waarin de club op een positieve en negatieve manier in het nieuws kwam. De ploeg van trainer Fred Rutten boekte in de Europa Leagueen een uitstekend resultaat door AS Roma op 1-1 te houden, maar buiten het stadion misdroegen supporters van Feyenoord zich in de Italiaanse hoofdstad. Het leidde tot een boel arrestaties en veel negatieve publiciteit voor de Rotterdamse club. De ogen moesten echter al snel weer gericht worden op de Rotterdamse derby.

Excelsior kwam vlijmscherp voor de dag in Rotterdam. Het kleine broertje van Feyenoord speelde vrij defensief, maar sloeg op de juiste momenten toe. Er was wel wat hulp van de arbitrage bij nodig. Bij een vrije trap was Tom van Weert ontsnapt aan zijn bewaker, waardoor hij een afgeslagen bal fraai kon binnen volleren (0-1).  De spits stond echter buitenspel op het moment dat de bal in zijn richting werd gekopt.

De ploeg van trainer Fred Rutten doolde tot de rust onherkenbaar over het veld en mocht blij zijn dat het bij 0-2 bleef. Botaka en Daryl van Mieghem hadden Feyenoord namelijk nog meer pijn kunnen doen als zij hun vrije schietkans hadden benut. Feyenoord zette er slechts een paar spaarzame kansen tegenover.

Na de rust kwam al vroeg het omslagpunt. Jurgen Mattheij hield vlak voor het doel een bal tegen met zijn arm en veroorzaakte een strafschop. Tot overmaat van ramp moest de verdediger ook de douches opzoeken met een rode kaart. Een harde straf van scheidsrechter Serdar Gözübüyük, maar het was wel volgens de regels. Colin Kazim-Richards schoot vanaf de stip raak, waarmee een einde kwam aan een reeks van vijf gemiste strafschoppen op rij.