De carrière van Georginio Wijnaldum in acht foto's

14 juli 2015, 12:20

Acht jaar nadat hij als 16-jarige jongen debuteerde in het eerste elftal van Feyenoord, en daarmee de jongste speler uit de geschiedenis van de Rotterdamse club werd, is Georginio Wijnaldum vertrokken uit Nederland. De dynamische middenvelder zet zijn carrière voort bij Newcastle United. FCUpdate.nl blikt aan de hand van acht foto's terug op de loopbaan van de 24-jarige Wijnaldum tot dusver.

[photo,90773,left,]

April 2007: debuut in Feyenoord 1

Op 8 april 2007 was hij daar ineens: Georginio Wijnaldum. Door schorsingen van Royston Drenthe en Danny Buijs en blessures van Sebastián Pardo, Theo Lucius en Nicky Hofs zat toenmalig coach Erwin Koeman voor de thuiswedstrijd tegen FC Groningen krap in zijn middenvelders en mocht Wijnaldum opdraven. De middenvelder, pas zestien jaar en 148 dagen oud, begon in de basis en was één van de spaarzame Rotterdamse lichtpuntjes in het duel, dat eindigde in een uitermate pijnlijke 0-4 nederlaag voor Feyenoord.

[photo,90775,left,]

Mei 2007: het EK onder 17 in België

Een maand na zijn debuut in het eerste van Feyenoord nam Wijnaldum met Oranje onder 17 deel aan het EK, dat gehouden werd in België. Oranje, met Leroy Fer, Daley Blind en Marko Vejinovic, opende het toernooi met een 2-2 gelijkspel tegen het gastland. Op de foto viert Wijnaldum zijn gelijkmaker, de 2-2, met een uitzinnige Fer. Oranje overleefde de groepsfase niet en verloor van Duitsland de strijd om het vijfde WK-ticket (3-2).

[photo,90776,left,]

April 2011: de ultieme wraak op PSV

Na zijn debuut in 2007 brak Wijnaldum langzaam maar zeker door bij Feyenoord. Vanaf het seizoen 2008/2009 speelde hij veel, al was dat lang niet altijd als basisspeler. In het voetbaljaar 2010/2011 brak hij definitief door en scoorde hij veertien keer, maar datzelfde seizoen beleefde hij het absolute dieptepunt van zijn carrière. In Eindhoven verloor Feyenoord met 10-0 van PSV, een historische afgang. Het resultaat raakte Wijnaldum diep en alle frustraties kwamen er later dat seizoen uit, toen PSV naar de Kuip kwam. Wijnaldum en zijn teamgenoten stortten zich als een roedel hongerige wolven op de Eindhovenaren en wonnen met 3-1, mede dankzij twee goals van de middenvelder. Het resultaat zou PSV het kampioenschap in de Eredivisie kosten.

[photo,90771,left,]

Augustus 2011: het debuut voor PSV

Enkele maanden nadat hij de club in de Kuip velde, haalde PSV Wijnaldum binnen. Het betaalde zo'n vijf miljoen euro voor de jonge spelmaker aan Feyenoord en op 7 augustus maakte Wijnaldum zijn officiële debuut voor de Eindhovense club. Opvallend genoeg liep ook dit debuut, evenals zijn eerste optreden voor Feyenoord, uit op een deceptie: uit bij AZ werd met 3-1 verloren. Op de foto is Wijnaldum te zien in duel met Nick Viergever.

[photo,90770,left,]

September 2011: scoren bij debuut in Oranje

Zijn debuut bij Feyenoord en PSV verliep niet al te best, maar bij Oranje kende Wijnaldum wel een uitstekende start. Hij mocht op 2 september 2011 debuteren in de nationale ploeg, tegen San Marino kwam hij vlak voor tijd als invaller in de ploeg. Hij scoorde prompt en bepaalde zo de eindstand op 11-0.

[photo,90774,left,]

Augustus 2012: haren eraf, de nieuwe 'look'

Met zijn dreadlocks was Wijnaldum in de eerste jaren van zijn carrière een markante verschijning, maar in de zomer van 2012 besloot de middenvelder dat het tijd was voor een nieuwe look. De dreads gingen eraf, een kort kapsel zag het levenslicht. Op de foto is Wijnaldum te zien in de wedstrijd tegen Roda JC op 18 augustus 2012, die door PSV met 5-0 gewonnen werd.

[photo,90777,left,]

Juli 2014: in duel met Messi op het WK

Als PSV'er ontwikkelde Wijnaldum zich tot één van de beste spelers van de Eredivisie. Het leidde ertoe dat hij in 2014, mede omdat Rafael van der Vaart niet fit genoeg bleek, werd opgenomen in de Oranje-selectie voor het wereldkampioenschap in Brazilië. Aanvankelijk leek Wijnaldum weinig kans te maken op speelminuten, Wesley Sneijder kreeg op zijn favoriete positie namelijk de voorkeur, maar in de loop van het toernooi veroverde hij een basisplek. Tegen Spanje en Australië viel hij in, daarna speelde Wijnaldum alles. Hier is hij te zien in duel met Lionel Messi in de halve finale, die na strafschoppen verloren ging. Wijnaldum bekroonde zijn toernooi door vervolgens te scoren in de wedstrijd om de derde en vierde plaats tegen Brazilië (3-0).

[photo,90772,left,]

April 2015: als aanvoerder met de schaal

Na het WK van 2014 maakte Wijnaldum de keuze om nog één jaar bij PSV te blijven. Hij had, evenals Memphis Depay, één doel: kampioen van Nederland worden. Dat lukte, PSV was in het seizoen 2014/2015 een klasse apart. Als aanvoerder mocht Wijnaldum als eerste de schaal omhoog houden. Hij genoot met volle teugen van alle festiviteiten en sloot zijn periode in de Eredivisie, die met veel ups en downs gepaard gegaan is, zo op de best denkbare wijze af. Op naar Newcastle United, op naar de Premier League. Wij wensen hem alle succes!

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen