Ajax en AZ willen tv-beelden zelf verkopen

Ger
12 september 2007, 13:40   Bijgewerkt: 12 september 2007, 16:56

Ajax en AZ stellen hun tv-rechten na dit seizoen niet meer beschikbaar aan de Eredivisie CV, waarin de achttien eredivisieclubs zich hebben verenigd. Dat blijkt uit documenten van de ECV met de afzeggingen van beide Noord-Hollandse formaties.

De ECV verkoopt de tv-rechten in een totaalpakket en de opbrengst wordt herverdeeld over alle clubs. De traditionele top-drie (Ajax, Feyenoord en PSV) neemt een speciale positie in en ontvangt het hoogste bedrag. AZ, dat de afgelopen jaren aansluiting heeft gevonden bij de Nederlandse top, wil nu een betere vergoeding. Ajax trekt in Nederland de meeste kijkcijfers en wil vanaf volgend seizoen meer geld dan PSV en Feyenoord.

"Nu wordt er te weinig geld uit de tv-rechten gehaald. Wij halen dan ook onze live- en buitenlandrechten uit de ECV. Die zijn óns eigendom en wij zijn ervan overtuigd dat we in eigen beheer vijf keer zoveel kunnen verdienen. In onze plannen gaat het geld rechtstreeks naar de clubs", zegt AZ-voorzitter Dirk Scheringa in VI.

"Je betaalt alleen wat je bestelt. Als er dus een half miljoen mensen naar een duel van Ajax kijken, is dat een half miljoen keer een vaste prijs per wedstrijd. Met een digitale clubcard zou je de eigen seizoenkaarthouders kunnen bedienen. Ik voorspel dat de kleintjes zo ook rijk kunnen worden, maar als ze niet mee willen, dan gaan wij tóch onze wedstrijden live uitzenden."

Voor de ECV is het lastig om in de huidige opzet de gelden voor topclubs op te waarderen. Dat betekent dat de kleinere clubs automatisch een lager bedrag krijgen. Mochten Ajax en AZ daadwerkelijk uit de Eredivisie stappen, dan moet de ECV een pakket zonder die twee topclubs verkopen. De onderhandelingen van de ECV met tv-zenders over het nieuwe tv-contract starten in november.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen