N'Kufo bezorgt Twente zege in Turkse heksenketel

17 september 2009, 23:00   Bijgewerkt: 18 september 2009, 00:34

In de 'Hel van Istanbul' heeft FC Twente donderdag in het eerste groepsduel van de Europa League tegen Fenerbahçe het hoofd op bewonderenswaardige wijze koel gehouden. De ploeg van Steve McClaren ging volwassen en professioneel om met de vijandige omstandigheden in het rumoerige stadion. Ook een late achterstand kon de Tukkers niet van de wijs brengen. Dankzij twee treffers van Blaise N'Kufo stapten de bezoekers in Turkije als grote winnaars van het veld: 1-2.

Uiteraard was Fenerbahce favoriet. De formatie van de Duitse trainer Christoph Daum wilde maar al te graag de prima start in de vaderlandse competitie (vijftien punten uit vijf duels) een passend vervolg geven in de Europa League. Met prominente spelers als Roberto Carlos (ex-Real Madrid), Alex, Lugano en een handvol Turkse internationals had de thuisclub in elk geval op papier de betere ploeg.

Met Theo Janssen op de bank begon FC Twente geconcentreerd aan het loodzware karwei. Dankzij een goede veldbezetting en een scherpe dekking kon Fenerbahce voor de rust nauwelijks gevaarlijk worden. Doelman Sander Boschker moest alleen even opletten bij een schot van de Turkse international Kazim Kazim. In de slotfase van de eerste helft durfde FC Twente ook aanvallend iets te ondernemen. Counters van Miroslav Stoch, Blaise N'Kufo en Bryan Ruiz leverden evenwel geen treffer op.

In de 42e minuut was het duel voor Cheick Tioté voorbij. Hij moest zich lichtelijk aangeslagen laten vervangen door Janssen. Na de rust kwam er aan beide kanten meer ruimte. Het degelijke FC Twente kreeg steeds meer vertrouwen en wekte zelfs soms de indruk dat het jacht maakte op een overwinning. Die moed ging ten koste van de defensieve organisatie. Tot opluchting van McClaren liet Alex in de 58e minuut een open kopkans liggen.

Na ruim een uur had Ruiz de 0-1 op zijn schoen. De international van Costa Rica schoot in vrijstaande positie de bal naast. Invaller Topuz knalde in de 71e minuut wel raak uit een vrije trap waarop doelman Boschker weinig zicht had.

Die dreun deerde FC Twente nauwelijks. Binnen tien minuten leidden de Tukkers sensationeel met 1-2. In beide gevallen profiteerde N'Kufo van slecht verdedigingswerk in de Turkse defensie. FC Twente speelde daarna het duel redelijk koelbloedig uit, al moest Ronnie Stam nog wel een bal van de doellijn halen.