Terug in de tijd: Real Madrid-Ajax, november 1995

Ger
15 september 2010, 14:30   Bijgewerkt: 15 september 2010, 14:57

Ajax maakt woensdagavond in Santiago Bernabéu een langverwachte rentree in het hoofdtoernooi van de Champions League. Menig fan van de Amsterdamse club zal na de loting met plezier hebben teruggedacht aan de uitwedstrijd tegen Real Madrid in 1995. Met soepel combinatievoetbal werd de Spaanse grootmacht destijds op imponerende wijze ontmanteld.

Het is vrijwel uitgesloten dat het Ajax van Martin Jol een vergelijkbare voetbalshow zal weggeven tegen de Koninklijke. Het contrast kan immers niet groter zijn; vijftien jaar geleden beleefden de herboren Amsterdammers hun tweede gouden periode met bijbehorende prijzenregen. Slechts enkele maanden voor het uitduel met Real had de ploeg van Louis van Gaal voor de vierde keer in de clubhistorie de Champions League gewonnen, luttele dagen na de galavoorstelling in de Spaanse hoofdstad zou ook de wereldbeker opnieuw omhoog worden gehouden.

{image[273075][right-half][1995]}Hoewel Ajax in de zomer van 1995 met Frank Rijkaard en Clarence Seedorf twee belangrijke spelers was kwijtgeraakt, bleek de club niettemin in staat zijn hoge spelniveau te handhaven. Op 22 november van dat jaar werden de kwaliteiten onderstreept middels een superieure voetbaldemonstratie. Ajax, dat Real in het Amsterdamse Olympisch Stadion al met 1-0 had verslagen (doelpunt Marc Overmars), liet het publiek in Santiago Bernabéu vooral in de eerste 45 minuten sprakeloos met wervelende combinaties. Via Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Overmars werd liefst drie keer de lat getroffen.

De Duitse arbiter Hellmut Krug en zijn assistenten waren er ook debet aan dat het flitsende Amsterdamse spel voor de pauze geen treffer opleverde. Het drietal zag over het hoofd dat de bal na de inzet van Litmanen achter de doellijn stuiterde. In de tiende minuut had de gymnastiekleraar uit Gelsenkirchen bovendien een glaszuiver doelpunt van Kluivert afgekeurd. Van Gaal kon vanaf de kant desondanks tevreden constateren dat de arbitrale missers het ritme van zijn elftal niet verstoorden.

Ook de afwezigheid van de geblesseerde Frank de Boer deerde Ajax niet. Bij gebrek aan alternatieven posteerde Van Gaal middenvelder Edgar Davids in het hart van de verdediging, waar de huidige speler van Crystal Palace zowaar uitgroeide tot één van de absolute uitblinkers. Kiki Musampa, die na zeven invalbeurten in de basiself mocht debuteren, bleef verrassend eenvoudig overeind op de vrijgekomen positie in de middenlinie.

{image[273076][left-half][supporters vlaggen 1996]}In een meer evenwichtige tweede helft kreeg Ajax alsnog de beloning voor het uitstekende voetbal van voor de doelwissel. Uit een slimme steekpass van Finidi George tekende Litmanen in de 64e minuut voor de openingstreffer. Een klein kwartier voor het laatste fluitsignaal bepaalde Kluivert de eindstand op 0-2 door een voorzet van Overmars via de rechter paal langs de kansloze keeper Francisco Buyo te tikken.

Het verbouwereerde Spaanse publiek schatte het optreden van Ajax op waarde; na het laatste fluitsignaal ontvingen de bezoekers een fraaie staande ovatie. Dankzij de overwinning verzekerden de Amsterdammers zich bovendien van een plek in de kwartfinale van de Champions League. De equipe van Van Gaal zou uiteindelijk doorstoten naar de finale, waarin Juventus na strafschoppen zou zegevieren.

Real Madrid-Ajax, 22 november 1995 (Madrid)

64' 0-1 Litmanen

76' 0-2 Kluivert

Real Madrid: Buyo, Alkorta, Quique Flores, Chendo (73' Milla), Sanchís, Amavisca, Luis Enrique, Michael Laudrup (72' Michel), Fernando Redondo, Raúl, Zamorano

Ajax: Van der Sar, Reiziger, Blind, Davids, Bogarde, Ronald de Boer, Litmanen, Musampa (89' Reuser), Finidi George, Kluivert, Overmars 

Bekijk hier een samenvatting van de galavoorstelling van Ajax:

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen