Vertonghen: "Koppositie verdienen we niet"

24 oktober 2011, 08:40

Tien competitiewedstrijden speelde Ajax tot dusver dit seizoen en daarvan won de ploeg er meer níet, dan wel. Tegen aartsrivaal Feyenoord leed de landskampioen zondag in de ArenA alweer voor de zesde keer deze jaargang, en voor het vijfde duel op rij, puntverlies. Het gevolg: een voorlopige zesde plaats in de Eredivisie.

Vijf duels op rij niet winnen, het is bijna ondenkbaar voor een club als Ajax. Maar tegen opeenvolgens FC Twente, PSV, FC Groningen, AZ en Feyenoord lukte het niet één keer om de volle winst te pakken. Alleen tegen FC Twente was dat ongelukkig te noemen, in de andere duels kreeg Ajax zeker niet te weinig. Van Groningen werd terecht verloren, tegen PSV, AZ en Feyenoord werd een achterstand in de slotfase weggewerkt nadat de tegenstander kansen op de beslissing had laten liggen.

Dat Ajax nu dus slechts zesde staat, al acht punten achter trotse koploper AZ, is niet zo gek. Aanvoerder Jan Vertonghen haalde er na de wedstrijd zijn schouders over op. "Om eerlijk te zijn weet ik niet eens precies op welke positie we nu staan. Maar ik weet wel dat we daar niet thuishoren", zucht de Belg tegen FCUpdate.nl. Hij geeft echter toe dat Ajax dit seizoen voorlopig veel te weinig gebracht heeft om aanspraak te maken op de titel. "Op basis van op spel verdienen we de koppositie absoluut niet."

Zeker is dat Ajax zeer kwetsbaar en onzeker oogt. Vertonghens collega in het hart van de verdediging, Toby Alderweireld, is het daar mee eens. "We kwamen tegen Feyenoord geen moment onder de druk uit, we konden onze middenvelders niet bereiken. Dat heeft met lef en vertrouwen te maken, dat ontbreekt bij ons. Je moet risico durven nemen, je aanbieden als je een tegenstander in je rug hebt. Dat gebeurde niet, niemand was aanspeelbaar. Dat is teleurstellend", vindt hij.

Ajax lijkt, wat dat betreft, stil te staan in zijn ontwikkeling. "Zo'n wedstrijd als deze toont aan dat we als team niet ver genoeg zijn", geeft Alderweireld toe. "Of we verder zijn in onze ontwikkeling dan een jaar geleden? Nou, we kunnen verder zijn. Dat zie ik tijdens trainingen en in sommige wedstrijden, zoals vorige week in de CL tegen Dinamo Zagreb. Maar in de competitie wil het nog niet lukken. De druk neemt daardoor wel toe, dat klopt. Het is nu aan ons om deze slechte serie te beëindigen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen