Van Gaal opvolger Van Marwijk bij Oranje

6 juli 2012, 20:30   Bijgewerkt: 6 juli 2012, 20:55

Louis van Gaal krijgt een nieuwe kans van de KNVB. De 60-jarige trainer wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Hij volgt Bert van Marwijk op, onder wiens leiding Oranje teleurstelde op het EK in Polen en Oekraïne.

Van Gaal was tussen de zomer van 2000 en het najaar van 2001 ook al trainer van Oranje. Hij nam na Euro 2000 het stokje over van Frank Rijkaard. Het werd echter geen geslaagd huwelijk. Het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea werd niet bereikt; in de voorronde bleken Portugal en Ierland een maatje te groot.

Desondanks mag Van Gaal het nog een keer proberen. De Amsterdammer begint op 1 augustus met zijn werkzaamheden in Zeist. Hij heeft een contract getekend tot en met het WK van 2014 in Brazilië. “Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd. Dit is de uitdaging waarop ik wachtte”, aldus Van Gaal in een eerste officiële reactie.

“We zijn verheugd dat we er met elkaar zijn uitgekomen”, vult KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tevreden aan. “We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht. Van Gaal heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en wij kennen hem als een toegewijd en zeer gedreven coach.”

Danny Blind wordt de assistent van Van Gaal. “Binnenkort buigen we ons over de verdere invulling van de begeleidingsgroep van het Nederlands elftal”, laat Van Oostveen weten. Op vrijdag 10 augustus meldt de KNVB daar meer over. Dan wordt ook de selectie voor het oefenduel met België, op 15 augustus in Brussel, bekend gemaakt. Dat is de eerste klus voor Van Gaal als Oranje-bondscoach.

Van Gaal werd aan het einde van het seizoen 2010/2011 ontslagen bij Bayern München en zat sindsdien zonder club. Het kamp-Steven ten Have benoemde hem afgelopen najaar wel tot algemeen directeur bij Ajax. Dat was echter zonder medeweten van medecommissaris Johan Cruijff. Hierop draaide de rechter dit terug.

Foto: KNVB.nl

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen