Messi en Nederland, de eerste kennismaking

18 september 2013, 11:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Voor het eerst in zijn carrière staat Lionel Messi woensdag in een officiële wedstrijd tegenover een Nederlandse club. Ajax is de eerste ploeg uit de Eredivisie die mag proberen om de aanvaller van FC Barcelona af te stoppen. Dat zal een hele klus worden, want Messi is zonder twijfel één van de beste voetballers ooit, misschien zelfs wel dé beste. Dat tekende zich in 2005 voor het eerst af, in Nederland.

Zijn reputatie snelde hem vooruit, toen Messi in de zomer van 2005 naar Nederland kwam. Wie het voetbal een beetje volgde, had al wel gehoord over de Argentijn die op piepjonge leeftijd door FC Barcelona naar Spanje gehaald was. Messi mocht in november 2003, op 16-jarige leeftijd, debuteren in het eerste elftal van de Catalaanse topclub. Dat was toen nog in een oefenpotje, zijn officiële debuut volgde een jaar later. Coach Frank Rijkaard gunde Messi in oktober 2004, tegen Espanyol, zijn eerste minuten in de hoofdmacht. Een half jaar later, in mei, volgde zijn eerste doelpunt.

Argentinië opende het WK onder 20 in Enschede, tegen de Verenigde Staten. Met Messi als invaller beleefde het land een valse start, want het werd 0-1 voor de Amerikanen. Het was voor coach Ferrara aanleiding om Messi de tweede wedstrijd, tegen Egypte, in de basis te zetten. De aanvaller greep de kans en maakte, voor 8.500 toeschouwers in Enschede, de 0-1. Argentinië won met 0-2 en omdat het in de laatste groepswedstrijd in Emmen met 1-0 te sterk was voor Duitsland, bereikte het de achtste finale.

nexxt2005 finale argentinie - nigeria 2-1 lionel messi scoort de 2-1

nexxt2005 finale argentinie - nigeria 2-1 lionel messi scoort de 2-1

In die finale, in de Galgenwaard, was Nigeria de tegenstander. De Nigerianen hadden op weg naar de eindstrijd na strafschoppen gewonnen van Nederland en hadden met John Obi Mikel één van de grote sterren van het toernooi in de ploeg, maar in de finale bleek het toernooi maar één echte ster te hebben. Messi scoorde twee keer, beide keren vanaf elf meter, en bezorgde zijn land daarmee hoogstpersoonlijk de titel.

nexxt2005 finale argentinie - nigeria 2-1 lionel messi beste speler van het toernooi

nexxt2005 finale argentinie - nigeria 2-1 lionel messi beste speler van het toernooi

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen